Iranas treniruoja smogikus ir aprūpina juos ginklais, kurie skleidžia chaosą ir užsiima naikinimais. Irano režimas yra atsakingas už nestabilumą regioną – Libane, Irake, Jemene ir, be abejo, Sirijoje. Kol Irano režimas nereikš noro tapti parneriu kuriant taiką, visos šalys ir tautos privalo bendromis pastangomis izoliuoti Iraną“, – sakė JAV prezidentas.

Kalbėdamas apie padėtį Sirijoje, D.Trumpas paragino „atsakingas šalis“ veikti drauge, kad būtų įveikta krizė šioje arabų šalyje.

Pasmerkti smurtą religijos vardu

Kiek anksčiau sekmadienį buvo nutekinta Donaldo Trumpo kalbos versija rodė, kad JAV lyderis pabrėš būtinybę priešintis ekstremizmui ir pasmerks smurtą religijos vardu, informuoja BBC.

Kalboje tikimasi išgirsti ir tokį pareiškimą, kad kova prieš ekstremizmą „nėra mūšis tarp skirtingų tikėjimų, tačiau mūšis tarp gėrio ir blogio“.

Išvykęs į pirmąjį prezidentinį turą po užsienį D. Trumpas kalbės per regiono lyderių viršūnių susitikimą. Dar prieš tapdamas Jungtinių Valstijų prezidentu, politikas laikėsi itin griežtos retorikos musulmonų atžvilgiu, o pradėjęs eiti prezidento pareigas, bandė įvesti draudimą musulmonams iš kelių šalių atvykti į JAV. Griežta JAV lyderio retorika prieš musulmonus sukėlė didelį susirūpinimą islamo pasaulyje.

Tačiau kalbos ištraukos leidžia suprasti, kad D. Trumpas pereis prie švelnesnio tono ir nevartos tokių frazių, kaip „radikalus islamo terorizmas“. Anksčiau jis kritikavo savo pirmtaką Baraką Obamą, kad šis nevartoja šių terminų.

Tikimasi sulaukti ir tokių D. Trumpo žodžių: „Religiniai lyderiai privalo aiškiai išaiškinti: barbarizmas neatneš jums šlovės, gailestis blogiui nesuteiks jums jokio kilnumo. Jei rinksitės teroro kelią, jūsų gyvenimas bus tuščias, trumpas, o siela - pasmerkta“.

Galiausiai JAV lyderis turėtų raginti Artimųjų Rytų šalis imtis daugiau veiksmų, siekiant kovoti su ekstremizmu, ir raginti nesitikėti, kad Jungtinės Valstijos atrems „Islamo valstybę“ (IS).

Penktadienį Jungtinių Valstijų prezidentas išvyko į pirmąjį devynias dienas truksiantį turą po užsienį. Savo kelionės metu D. Trumpas dvi dienas lankysis Saudo Arabijos sostinėje, Rijade. Tada skris į Izraelį, kur susitiks su ministru pirmininku Benjaminu Netanjahu. Vėliau Vatikane susitiks su popiežiumi Pranciškumi, taip pat dalyvaus NATO viršūnių susitikime Briuselyje ir Didžiojo septyneto (G7) susitikime Sicilijoje.