D.Trumpas yra vienintelis JAV vadovas, nusprendęs savo pirmo užsienio vizito vykti į musulmonišką valstybę. Manoma, kad toks sprendimas buvo priimtas siekiant pademonstruoti pagarbą regionui, kurio atžvilgiu kelis mėnesius buvo vartojama griežta retorika. Prezidentas apsilankymu Saudo Arabijoje pradeda savo pirmą ambicingą diplomatinę kelionę. Dvi dienas praleidęs Rijade D.Trumpas vyks į Izraelį, Vatikane susitiks su popiežiumi Pranciškumi, dalyvaus Briuselyje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime bei Sicilijoje rengiamame Didžiojo septyneto (G-7) susitikime.

Respublikonui, kurio pagrindinė rinkimų kampanijos žinutė buvo „Amerika – pirmiausia“, ši kelionė yra itin svarbi galimybė patvirtinti savo įsipareigojimus ilgamečiams sąjungininkams.

„Prezidentas D. Trumpas supranta, kad „Amerika – pirmiausia“ nereiškia, kad Amerika – vienintelė, – sakė prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris. – Pirmenybė Amerikos interesams reiškia aljansų ir partnerysčių, padedančių mums išplėsti savo įtaką ir padidinti Amerikos žmonių saugumą, stiprinimą.“

Tuo tarpu Baltieji rūmai tikisi, kad ši kelionė padės D.Trumpui atsitiesti po vieno didžiausių skandalų, sukrėtusių jo vos kelis mėnesius trunkantį prezidentavimą. Vašingtone jis didelį triukšmą sukėlė be jokių skrupulų atleidęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey, vadovavusį tyrimui dėl valstybės vadovo rinkimų kampanijos ryšių su Rusija.

Trečiadienį Teisingumo departamentas atlikti tyrimo dėl 2016 metų rinkimų kampanijos reikalų paskyrė Robertą Muellerį – itin gerbiamą teisininką, kuris po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų dešimtmetį vadovavo FTB.

D. Trumpui išskridus į Rijadą, žiniasklaida paskelbė daugiau pranešimų, susijusių su tuo tyrimu. Laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad prezidentas praėjusią savaitę per susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu pavadino J. Comey „bepročiu“ ir sakė, kad jo atleidimas iš FTB vadovo pareigų sumažino „didžiulę įtampą“, kurią jis jautė dėl vykdomo tyrimo.

„The Washington Post“ savo ruožtu informavo, kad FTB tyrime dėl prezidento kampanijos atstovų galimų ryšių su Rusija figūruoja ir vienas Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas. Be kita ko, J.Comey sutiko viešai liudyti apie Rusijos kišimąsi į 2016 metų prezidento rinkimus Senato žvalgybos komitete, sakė jo nariai.

D. Trumpas bus šiltai sutiktas naftos turtingoje Saudo Arabijos karalystėje. Respublikono pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama) dėl palankumo šiitiškam Iranui ir santūraus požiūrio į Sirijos konfliktą Saudo Arabijos karališkosios šeimos buvo vertinamas įtariai, bet D. Trumpas Teherano atžvilgiu veikiausiai užims griežtesnę poziciją.

JAV pareigūnai nurodė, kad siekdama įsiteikti Rijadui, D. Trumpo administracija vizito metu planuoja paskelbti apie 110 mlrd. dolerių vertės kontraktą dėl karinės įrangos tiekimo ir karių mokymų. Paketas apima tankus, kovinius laivus, priešraketinės gynybos sistemas, radiolokacines, komunikacijos ir kibernetinio saugumo sistemas.

Šeštadienį D. Trumpas dalyvaus derybose su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu ir kitais karališkosios šeimos nariais, o vakare vyks iškilmingas priėmimas Murabos rūmuose. Sekmadienį JAV vadovas susitiks su daugiau kaip 50 arabiškų ir musulmoniškų šalių lyderių, kurie susirinks į regiono viršūnių susitikimą Rijade. Daugiausia dėmesio šio renginio metu bus skiriama kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ bei kitomis ekstremistinėmis grupuotėmis.

JAV prezidentui jau pavyko išvengti vieno galimo nemalonumo: Sudano prezidentas Omaras al Bashiras, kuris yra kaltinamas prisidėjęs prie genocido ir karo nusikaltimų, pranešė, kad dėl asmeninių priežasčių viršūnių susitikime nedalyvaus.

D. Trumpo vizito Saudo Arabijoje pagrindinis elementas bus jo kalba, kurią sekmadienį jis pasakys per minėtą regiono lyderių susitikimą. Baltųjų rūmų patarėjai laiko tą kreipimąsi atsvara B.Obamos 2009-aisiais pasakytai kalbai musulmoniškam pasauliui. D.Trumpo patarėjų manymu, buvusio prezidento kalboje buvo pernelyg daug atsiprašymų dėl JAV veiksmų regione.