„ABC News“ šaltiniai patvirtino, kad federalinio teismo atstovai įteikė šaukimus į teismą M. Flynno partneriams iš privataus sektoriaus, o JAV senato specialusis komitetas žvalgybos klausimais pareikalavo dokumentų, kuriuose nurodyti M. Flynno kontaktai užsienyje, jo verslo klientai ir informacija apie jo komunikaciją su Rusijos ambasadoriumi.

Šią savaitę pasklido informacija, kad buvęs FTB direktorius Jamesas Comey turi išsamių duomenų apie tai, kad praėjus dienai po to, kai M. Flynnas buvo priverstas atsistatydinti už melavimą viceprezidentui Mike‘ui Pence‘ui, prezidentas D. Trumpas vasario mėnesį per susirinkimą Ovaliajame kabinete paragino J. Comey rasti būdų, kaip paleisti M. Flynną.

D. Trumpo patarėjai abejoja J. Comey liudijimu, tačiau jei jis yra teisingas, akivaizdu, kad D. Trumpui kėlė nerimą M. Flyno veiksmų tyrimas.

Kas yra M. Flynnas?

M. Flynnas visą gyvenimą buvo kariškis, padaręs įspūdingą karjerą, daugiausiai operatyvinėse pajėgose. Jis buvo atsakingas už JAV kariuomenės žvalgybos padalinį. M. Flynnas tarnavo Afganistane ir Irake, sparčiai kilo karjeros laiptais. Jis vadovavo 111-ajai karinės žvalgybos brigadai, taip pat Jungtinės specialiųjų operacijų komandos žvalgybos skyriui. Taip pat buvo atsakingas už specialiąją operaciją, kurios metu buvo susektas ir nukautas Abu Musabas al-Zarqawi, „Al Quaeda“ grupuotės, kuri ilgainiui tapo „Islamo valstybe“, emyras.

2011 m. jis ėmė vadovauti Gynybos žvalgybos agentūrai.

Buvęs FTB agentas, rašantis „ABC News“, Richardas Frankelis sako, kad M. Flynnas yra žinomas kaip lipantis per kitų galvas, jis konfliktavo su bendradarbiais, kuriems nepatiko jo staigus iškilimas, ypač faktas, kad jis tapo Gynybos žvalgybos agentūros direktoriumi.

2014 m. M. Flynnas išėjo į atsargą (manoma, kad ne savo noru) kaip trijų žvaigždžių generolas. Jį pažįstančių šaltinių teigimu, į D. Trumpo rinkiminę kampaniją jį pastūmėjo sukauptas pyktis prieš Baracko Obamos administraciją.

Po pasirodymo su keliais Respublikonų partijos kandidatais 2015 metų rudenį, jis perėjo tiesiogiai į D. Trumpo kampaniją ir galiausiai tapo svarbiausiu jos oratoriumi priešrinkiminiuose mitinguose ir televizijoje.
Kai D. Trumpas buvo išrinktas prezidentu, jis kreipėsi į M. Flynną prašydamas tapti jo patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Pasiūlymo iš pradžių nepriėmė

Iš pradžių M. Flynnas nenorėjo sutikti, sako istorikas ir neokonservatyvių pažiūrų politikos analitikas Michaelas Ledeenas, kuris kartu su M. Flynnu parašė knygą apie karinę žvalgybą „Field of Fight“.
„D. Trumpas norėjo, kad M. Flynnas taptų jo patarėju, bet šis [iš pradžių] pasakė, kad jis nenori šito darbo“, – pasakė M. Ledeenas „ABC News“.

„Jis labai gabus žmogus. Jis iš pagrindų pakeitė JAV karinę žvalgybą ir ketino tą patį padaryti Gynybos žvalgybos agentūroje, bet buvo atleistas už tai, kad pasakė tiesą, nes nenorėjo laužyti priesaikos.“

Galiausiai M. Flynnas sutiko būti vyriausiuoju prezidento D. Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimais. Daug kas mano, kad būtent dėl naujųjų pareigų jis tapo taikiniu, tačiau vienas M. Flynną gerai pažįstantis šaltinis pasakė „ABC News“, kad M. Flynno veiklą imta tirti dar iki 2016 m. rinkimų.

Dirbo konsultantu

Prieš užimdamas pareigas vyriausybėje M. Flynnas buvo įsteigęs konsultavimo bendrovę „Flynn Intel Group“ ir dalyvavo keliuose renginiuose kaip oratorius, už tai gavęs pinigų. Juo pradėta abejoti dar 2015 m. gruodį, kaip pasirodė nuotraukos iš M. Flynno vizito į Maskvą, kuriose jis užfiksuotas sėdintis visai šalia Rusijos prezidento Vladimiro Putino. Rusijos valstybinis televizijos kanalas RT M. Flynnui už vizitą sumokėjo 33 tūkst. 750 dolerių (apytikriai 30 tūkst. 358 EUR).

Tuo pat metu jo bendrovė ėmė bendradarbiauti su įmone, turinčia ryšių su Turkijos vyriausybe. Buvęs Centrinės žvalgybos agentūros direktorius Jamesas Woolsey savanoriškai vykdė M. Flynno konsultavimo grupės patarėjo pareigas, bet, kaip jis papasakojo reporteriams, 2016 m. rugsėjį apsilankęs susirinkime, jis nusprendė nebedalyvauti grupės veikloje.

J. Woolsey ėmė kelti nerimą įmonės veikla. Dar didesnį nerimą jam kėlė tai, kad bendrovė nebuvo registruota Teisingumo departamente kaip Turkijos užsienio agentė. Tam tikromis aplinkybėmis tai gali būti vertinama kaip nusikaltimas.

Kovo mėnesį, kai paaiškėjo, kad FTB nagrinėja galimus registracijos pažeidimus, M. Flynno advokatas pamėgino išspręsti šią problemą, pateikęs dokumentus, kuriuose išsamiai aprašytos 530 tūkst. dolerių (apytikriai 476 tūkst. 747 EUR) vertės paslaugos, kurias iki rinkimų M. Flynnas suteikė savo klientui iš Turkijos.

Tyrimas pradėtas po pokalbio su Rusijos ambasadoriumi

Bet M. Flynno pareigoms Baltuosiuose Rūmuose iškilo grėsmė po to, kai teisingumo ministerijos teisininkai ėmė skaityti įrašytų M. Flynno ir Rusijos ambasadoriaus JAV Sergejaus Kisliako pokalbių telefonu stenogramas. M. Flynnas pasakė viceprezidentui Mike‘ui Pence‘ui, kad neaptarinėjo ekonominių sankcijų su S. Kisliaku, bet stenogramos atskleidė, kad tai netiesa.

Sally Yates, kuri tuomet ėjo generalinės prokurorės pareigas, vėliau pasakė Kongresui, kad jai kėlė nerimą faktas, kad M. Flynnas melavo viceprezidentui apie kontaktus su Rusijos atstovu, ir kad rusai tai žinojo. Dėl to, pasak jos, jis potencialiai galėjo tapti šantažo auka.
„Mes norėjome kiek įmanoma greičiau pranešti Baltiesiems Rūmams, – pasakė S. Yates gegužės mėnesį. – Norėjome atskleisti akivaizdų faktą: negerai, kai patarėjas nacionalinio saugumo klausimais susikompromituoja prieš rusus.“

Po atsistatydinimo M. Flynnas viešai nieko nekomentavo, bet jį gerai pažįstantis šaltinis atskleidė „ABC News“, kad jam kelia nerimą žiniasklaidoje skelbiami S. Yates kaltinimai.

Buvęs FTB agentas ir M. Flynno draugas „ABC News“ pasakė nesutinkantis su S. Yates išvadomis dėl susikompromitavimo prieš rusus.

„Patarėjo nacionalinio saugumo klausimais ir oficialaus užsienio šaliai – Rusijai ar kuriai kitai – atstovaujančio pareigūno pokalbis negali paskatinti šantažavimo, – pasakė R. Frankelis. – Taip nuolat daroma. Jei kažkas bandytų šantažuoti, tiesiog paskambintum savo vadovui ir paaiškintum. Daug aukštą rangą užimančių pareigūnų kalbasi su savo kolegomis iš viso pasaulio.“

Perkaitusio politinio klimato auka?

Po M. Flynno atsistatydinimo, jo advokatas išsakė idėją, kad jis susitiks su tyrėjais iš Senato mainais už neliečiamumo statusą, bet politiniai lyderiai pareiškė, kad tokia idėja nebrandi.

Jo advokatai ir šalininkai ir toliau tvirtina, kad M. Flynnas nepadarė nieko blogo, ir kad jis tapo perkaitusio politinio klimato auka, bet klausimai išlieka aktualūs.

„Mes Kongrese privalome žinoti, kas sankcionavo jo veiksmus, suteikė jam įgaliojimus ir toliau leidžia jam prieiti prie mūsų pačios slapčiausios nacionalinio saugumo informacijos, nepaisant to, kad yra žinoma apie riziką, – vasario mėnesį pasakė JAV Atstovų Rūmų narys demokratas Elijah Cummingsas iš Merilendo. – Mes turime žinoti, kas dar Baltuosiuose Rūmuose kelia riziką mūsų nacionaliniam saugumui.“

Tačiau bent jau šią savaitę, atrodo, M. Flynno teisinės problemos pasitraukė į antrą planą, nes pirmajame dėl savo pastangų jį apginti vėl atsidūrė prezidentas D. Trumpas.