Pasak Kijevo sąjungininkų Vakaruose, siūlytas teisės aktas aukščiausio rango politikams ir įtakingiems verslininkams būtų suteikęs apsaugą nuo korupcijos tyrimų. Sprendimas jį pakeisti buvo priimtas TVF komandai susitikus su Ukrainos premjeru Volodymyru Hroismanu.

„Dėl mūsų su korupcija kovojančių kolegų, įskaitant ir tarptautinius, prieštaravimų, siūlau atidėti darbą su šiuo įstatymu“, – Ukrainos parlamento teisėsaugos komiteto pirmininką Andrijų Kožemiakiną citavo naujienų agentūra „Interfax“.

A. Kožemiakino komitetas dabar siekia sukurti darbo grupę, kuri galiausiai atšauktų siūlomą teisės aktą.

Ukrainos nacionalinis antikorupcinis biuras (NABU) sulaukė TVF pagyrų, kad jis esąs puikus pavyzdys, kad Kijevas laikosi įsipareigojimų priimti esminius pokyčius, kurių reikalavo proeuropietiškai nusiteikę protestuotojai, 2014 metais nuvertę prorusišką prezidentą.

Tačiau 2015 metais įkurtas NABU vis dar sulaukia didelio pasipriešinimo iš tokių institucijų kaip generalinė prokuratūra ir Ukrainos saugumo tarnyba (SBU)

Analitikų nuomone, abiem šioms institucijos poveikį daro tam tikri asmeniniai interesai, ir jos negali vykdyti nepriklausomų tyrimų dėl finansinių nusikaltimų aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.

Minėtas teisės aktas būtų įgalinęs prokurorus ar SBU pareigūnus perimti NABU bylas ir faktiškai jas nutraukti.

Šio įstatymo projektą aštriai kritikavo Didžiojo septyneto (G-7) šalių atstovai.

Italijos ambasadorius Ukrainoje Davide'as La Cecilia pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad G-7 yra „susirūpinęs dėl (įstatymo projekto) turinio“ ir jo „pavojaus kovai su korupcija“.

TVF misijos Ukrainai vadovas Ronas van Roodenas pirmadienį V. Hroismanui parašė neįprastai griežtai suformuluotą laišką ir pareikalavo užtikrinti veiksmingą bei netrukdomą NABU darbą.

„Jei toks įstatymas būtų priimtas, jis tiesiogiai prieštarautų įsipareigojimui, kurį prisiėmė valdžia pagal TVF remiamą programą išlaikyti išimtinius NABU įgaliojimus tiriant aukšto rango pareigūnų korupcijos atvejus“, – sakoma TVF laiške.

R. Van Roodenas nesiėmė grasinimų atimti iš Ukrainos 17,5 mlrd. dolerių (15,7 mlrd. eurų) TVF paskolą.

Visgi jis pažymėjo, kad „įstatymo projektas yra nesuderinamas su programa“.

Pensijų problema

TVF komanda susitinka su V. Hroismanu, norėdama įsitikinti, kad jis yra pasiryžęs išnaikinti korupciją, dėl kurios pernai buvo priversta atsistatydinti vyriausybė, ir laikytis diržų veržimosi politikos gairių, kurios yra nurodytos Ukrainos gelbėjimo priemonių pakete.

Pirmoji iš tų priemonių yra biudžetą tuštinančios pensijų sistemos reforma.

R. Van Roodenas praėjusį mėnesį sakė, kad Ukrainos socialinio draudimo sistema yra netvari, nes ji išlaiko beveik trečdalį visų gyventojų.

Visgi V. Hroismanui stinga politinės valios iškelti parlamente itin nepopuliarų pasiūlymą didinti pensinį amžių.

R. Van Roodenas savo ruožtu pasiūlė sumažinti pensininkų skaičių apribojant galimybes išeiti į pensiją anksčiau nei numatyta.

Jis pridūrė, kad pensijų sistema būtų finansuojama geriau, jei būtų imtasi bendrovių, vengiančių mokėti socialinio draudimo mokestį.

Ukrainos premjeras trečiadienį pristatė pirmąjį savo pensijų reformos planą ir turėtų jį aptarti su TVF komanda. Visgi V. Hroismanas kol kas nedetalizavo savo pasiūlymų.