Kita vertus, JAV Iždo departamentas paskelbė naujų sankcijų, kuriomis siekiama nubausti Irano gynybos pareigūnus ir vieną Kinijos verslo subjektą, siejamus su Teherano raketų kūrimo programa.

Sprendimas neaktyvuoti įšaldytų sankcijų buvo priimti likus dviem dienoms iki Irano prezidento rinkimų. Prognozuojama, kad jis gali būti palankus sutartį su šešiomis pasaulio galybėmis pasirašiusiam prezidentui Hassanui Rouhani, siekiančiam antros kadencijos.

Pagal 2015 metais sudarytą sutartį, ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos administracija sutiko atšaukti sankcijas, paskelbtas už šiitiškos respublikos vykdomą branduolinę programą, mainais į Teherano įsipareigojimą leisti griežčiau ją kontroliuoti ir užtikrinti, kad nebus siekiama pasigaminti branduolinių ginklų.

Šią savaitę kai kurios iš įšaldytų sankcijų buvo iš naujo apsvarstytos – pirmąkart nuo D. Trumpo pergalės rinkimuose pernai lapkritį. Per savo rinkimų kampaniją D. Trumpas ne kartą tvirtino galintis pasitraukti iš sutarties su Iranu.

Tačiau Vašingtono vyriausiasis diplomatas Artimiesiems Rytams Stuartas Jonesas savo pranešime nurodė, kad Iždo departamentas informavo Kongresą, jog „Jungtinės Valstijos toliau nevykdys sankcijų“, atšauktų pagal minėtą sutartį.

Tačiau jis pridūrė, kad Iždo departamentas taikys naujas tikslines sankcijas asmenims ir bendrovėms, padedantiems vykdyti uždraustą Irano balistinių raketų programą. Taip pat bus imtasi priemonių prieš Teherano vykdomus žmogaus teisių pažeidimus.

Iranas toliau plėtoja su raketomis susijusias technologijas, kurias (galima pritaikyti) branduoliniams ginklams nešti“, – sakė S. Jonesas. Jis pabrėžė, kad Irano balistinių raketų programa pažeidžia tarptautinės bendruomenės palaikomas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

„Valstybės departamentas tęs partnerystę su mūsų kolegomis Iždo departamente, siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą Irano keliamos grėsmės akivaizdoje“, – pažymėjo S. Jonesas.

Iranas pasmerkė naujas JAV sankcijas

Iranas ketvirtadienį sukritikavo naujas JAV sankcijas ir pareiškė, kad šis žingsnis kelia pavojų susitarimui su pasaulio galybėmis dėl branduolinės programos.

„Iranas smerkia JAV administracijos piktavališkas pastangas sumažinti šalies įsipareigojimų pagal JCPOA (Bendrąjį išsamių veiksmų planą) teigiamus rezultatus įtraukiant asmenų į vienašališkų ir neteisėtų ekstrateritorinių sankcijų sąrašą“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovo Bahramo Ghasemi pranešime, paskelbtame per programėlę „Telegram“.

Iranas neigia kada nors siekęs pasigaminti branduolinių ginklų. Be to, pasak B.Ghasemi, šiitiškos respublikos raketų programa yra dalis jos „absoliučios ir teisėtos teisės stiprinti šalies gynybos pajėgumus“.

„Irano Islamo Respublika tęs savo raketų programą, vadovaudamasi savo planais“, – sakė URM atstovas.