„Mes palaikome MPCC“, – trečiadienį sakė atstovė, kalbėdama apie Karinių operacijų planavimo ir vykdymo centro (angl. Military Planning and conduct capability) steigimą.

„Mes visi esame įsitikinę, kad tai bus aprobuota rytoj“ ES gynybos ministrų susitikime Briuselyje, kalbėjo atstovė.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pirmadienį sakė mananti, kad ministrai vienbalsiai pritars šiems planams.

Briuselyje žurnalistams ji sakė, kad sekmadienį kalbėjosi su britų gynybos sekretoriumi Michaelu Fallonu ir jam pabrėžė, kad po kovo mėnesio susitarimo svarbu yra tai, kad „kai 28 valstybės priima politinį sprendimą, tos pačios 28 turėtų dėti tiek pat pastangų ir energijos jam įgyvendinti“.

„Nesuprantu, kodėl koks nors ministras turėtų daryti kliūčių tarp politinio sprendimo ir jo įgyvendinimo“, – pridūrė ji.

Po daugelio mėnesių derybų kovą visos 28 ES valstybės pritarė planams įkurti nedidelę vadavietę Briuselyje, turinčią koordinuoti tris bloko karines mokymo operacijas už savo ribų.

Planuojama vadavietė prižiūrėtų tokias Europos Sąjungos „neadministruojamas“ operacijas, per kurias ginkluota jėga nėra naudojama – pavyzdžiui, civilines ir karines mokymų misijas Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Somalyje savigynos tikslu.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Alfonso Dastis anksčiau sakė, kad 27 ES valstybės norėjo patvirtinti sutarties tekstą pirmadienį, tačiau negalėjo to padaryti pasipriešinus Britanijai.

Jis išreiškė susirūpinimą, kad panašiai gali įvykti ketvirtadienio ministrų susitikime, nors jo britų kolega Borisas Johnsonas pirmadienį pareiškė, kad nesutarimai buvo perdėti.

„Mes suprantame, kaip svarbu Europos šalims bendradarbiauti stiprinant mūsų gynybą“, – sakė jis.

„Mes nenorime stoti skersai kelio. Mes tik norime padirbėti prie formuluočių, siekdami užtikrinti, kad jos būtų visiškai teisingos“, – pridūrė B.Johnsonas.

ES diplomatiniai šaltiniai sakė, kad britų vyriausybė yra atsargi prieš artėjančius birželio 8 dienos parlamento rinkimus, kurių pagrindinė tema bus „Brexit“.