Vos keturis mėnesius dirbanti respublikono Donaldo Trumpo vadovaujama administracija bando atsigauti po šių smūgių, o įtūžę demokratai reikalavo pasiaiškinti.

Kiekvienas iš tų tvirtinimų – kad D. Trumpas atskleidė itin slaptos informacijos Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui per jųdviejų susitikimą Ovaliajame kabinete ir kad jis spaudė FTB direktorių Jamesą Comey nutraukti tyrimą dėl savo buvusio nacionalinio saugumo patarėjo Michaelo Flynno – bet kurią administraciją įstumtų į rimtą krizę.

Tačiau D. Trumpo Baltieji rūmai, neigiantys naujausius kaltinimus, jau veikiausiai įprato prie nuolatinės sumaišties būsenos.

Kol Baltųjų rūmų pareigūnai bandė paaiškinti D. Trumpo sprendimą papasakoti S. Lavrovui apie konkretų džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) bombų pavojų, apie kurį galimai išsiaiškino Izraelio žvalgyba, dienraštis „The New York Times“ paskelbė dar vieną skandalingą žinią.

Laikraštis nurodė, kad J. Comey susitikus su D. Trumpu kitą dieną po M. Flynno atsistatydinimo, prezidentas prašė, jog FTB tyrimas dėl jo buvusio patarėjo būtų nutrauktas, rodo to meto J. Comey užrašai.

„Tikiuosi, jūs galite apie tai pamiršti, pamiršti M. Flynną, – sakė D.Trumpas FTB direktoriui. – Jis yra geras vyrukas. Tikiuosi, galite tai pamiršti.“

„Visos teisės“ dalytis slapta informacija

Baltieji rūmai netrukus paneigė bet kokias užuominas, kad D. Trumpas bandė kliudyti teisingumui bendraudamas su praėjusią savaitę atleistu J. Comey. Visgi jei tai pasitvirtintų, tai būtų laikoma baudžiamuoju nusikaltimu.

„Nors prezidentas ne kartą išreiškė savo nuomonę, kad generolas M. Flynnas yra padorus žmogus, tarnavę mūsų šaliai ir ją saugojęs, prezidentas niekuomet neprašė pono J. Comey ar kieno nors kito nutraukti kokį nors tyrimą“, – sakė vienas pareigūnas, norėjęs likti nežinomas.

„Prezidentas ypač gerbia mūsų teisėsaugos agentūras ir visus tyrimus. Prezidento ir pono J. Comey pokalbis vaizduojamas neteisingai ir netiksliai“, – teigė jis.

D. Trumpas savo ruožtu didžiąją dalį dienos bandė paneigti kitą jam metamą kaltinimą – kad jis galimai atskleidė Rusijos diplomatijos vadovui ir ambasadoriui Vašingtone slaptos informacijos. Respublikonas tvirtino, kad veikė laikydamasis įstatymų.

Tuo tarpu Baltųjų rūmų pareigūnai nesutiko atskleisti, ar informacija apie IS galimybes pasigaminti sunkiai aptinkamų bombų buvo įslaptinta.

Tačiau šalies prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė turėjęs „visas teises“ pasidalyti su Rusija „faktais, susijusiais su terorizmu ir avialinijų skrydžių saugumu“.