Kai pirmą kartą atvyko į kareivines, smulkaus sudėjimo Ch. Manning buvo karys vyras, vardu Bradley Manningas. Jis išgarsėjo kaip šaltinis, nutekinęs tinklapiui „WikiLeaks“ daugiau kaip 700 tūkst. slaptų karinių ir diplomatinių dokumentų, pribloškusių pasaulį.

Ch. Manning paleidžiama prezidentui Barackui Obamai prieš pat kadencijos pabaigą sušvelninus jos bausmę. Be buvusio prezidento atsisveikinimo „dovanos“ ji už grotų būtų sėdėjusi iki 2045-ųjų, nes buvo nuteista kalėti 35 metus.

Nuteistosios šalininkai nuogąstavo, kad ji tiek ilgai nebūtų ištvėrusi. Vien pernai 29 metų Ch. Manning du kartus bandė žudytis, be to, buvo paskelbusi bado streiką dėl jai taikytų drausminamųjų priemonių.

Tačiau triuškinanti depresijos, desperatiškų priemonių ir laikotarpių vienutėje virtinė dabar baigėsi.

„Pirmą kartą galiu matyti ateitį sau, kaip Chelsea, – praėjusią savaitę rašė ji. – Laisvė būdavo dalykas, apie kurį svajodavau, bet jos niekada neleisdavau sau visiškai įsivaizduoti. Dabar vėl patirsiu laisvę su draugais ir mylimais žmonėmis, po beveik septynerių metų grotų ir cemento, kalinimo vienutėje periodų, mano sveikatos priežiūros ir savarankiškumo varžymo, įskaitant reguliarų priverstinį plaukų kirpimą.“

Tylus paleidimas

Iš Oklahomos kilusios Ch. Manning vaikystė buvo sunki. Po tėvų skyrybų ji su motina persikėlė į Velsą, kur slopino savo seksualumą ir buvo pajuokiama dėl moteriškų bruožų.

Dėl šių priežasčių kariškiai nenori, kad jos paleidimas sulauktų didelio dėmesio. Arkanzase neplanuojama jokia spaudos konferencija.

„Kad būtų užtikrintas kalinio Manning privatumas ir saugumas, daugiau jokios tolesnės informacijos apie paleidimą nebus pateikta“, – sakoma JAV armijos atstovo Dave'o Fosterio pareiškime.

Ch. Manning galėtų rasti prieglobstį tetos namuose Vašingtono regione. Ji bus priklausoma nuo nemažo jai padėti pasirengusių savanorių tinklo.

Ch. Manning, kuri arešto metu buvo praktiškai niekam nežinoma, šiandien yra visame pasaulyje garsi figūra. Tačiau prezidentas Donaldas Trumpas ją vadina išdavike.

Visgi Ch. Manning sulaukė palaikymo iš kai kurių garsenybių, tokių kaip grupės „R.E.M.“ dainininkas Michaelas Stipe'as ir britų dizainerė Vivienne Westwood.

Dešimtims tūkstančių amerikiečių, pasirašiusių peticiją Baltiesiems rūmams, ji yra drąsi teisių gynėja.

Šalininkai sako, kad jai buvo skirta neteisinga bausmė už nutekinimą, sukėlusį nepatogumų JAV diplomatiniams sluoksniams ir atskleidusį informacijos apie civilių žūtis per JAV bombardavimus Irake ir Afganistane.

Ji negalėjo pabėgti į užsienį kaip Edwardas Snowdenas, 2013 metais nutekinęs dokumentų, atskleidusius, kad Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) sekė JAV piliečių komunikaciją.

Translyčių asmenų simbolis

Ch. Manning taip pat tapo simboliu translyčių asmenų teisių gynėjams.

„Pirmas dalykas, kurį visuomet pamini Chelsea, kai kalbame apie jos laisvę, yra tas, kad ji nori atsidėkoti translyčių žmonių bendruomenei: kovoti už daugelį translyčių žmonių, pirmiausia – kalinamas spalvotąsias translytes moteris, (taip pat) toliau ieškoti ryšio su translyčiu jaunimu, dalytis mūsų pergalėmis ir sunkumais“, – sakė organizacijos „American Civil Liberties Union“ (ACLU) teisininkas Chase'as Strangio, kuris ir pats yra translytis.

„Ji pasižymi neblėstančiu užuojautos ir teisingumo jausmu, nepaisant visko, ką patyrė“, – pridūrė Ch. Strangio.

Gruodį Ch. Manning švęs 30-ąjį gimtadienį, ir iki to laiko jos išvaizda galbūt smarkiai pasikeis. Kalėjime pareigūnai neleisdavo jai auginti plaukų – jie negalėjo būti ilgesni nei 5 centimetrai, kaip numato statutas.

Tačiau padedant advokatams ji kalėjime galėjo pradėti hormoninį gydymą ir įtvirtinti savo moteriškąją tapatybę. Ši transformacija neabejotinai paspartės išėjus iš kalėjimo aplinkos, kurioje, pasak nuteistosios, nebuvo pripažįstama jos „teisė egzistuoti“.

Nors Ch. Manning bausmė buvo sušvelninta, apkaltinamasis nuosprendis išlieka. Ji yra pateikusi apeliaciją.

Formaliai ji tebėra ginkluotųjų pajėgų narė ir tebeturi sveikatos draudimą.