Pro išrikiuotą Garbės sargybą per aikštę E. Macronas atėjo į Eliziejaus rūmus, kur ant laiptų jo laukė prezidento postą jam perduosiantis socialistas F. Hollande'as.

Užėję į prezidentūrą E.Macronas ir F.Hollande'as privačiai pabendravo, aptarė svarbiausius reikalus; E.Macronui turėjo būti perduoti ir Prancūzijos branduolinio ginklo paleidimo kodai.

E. Macronas inauguruotas jauniausiu Prancūzijos prezidentu, kuriam teks gąsdinantys iššūkiai atgaivinti šalies ekonomiką ir suteikti daugiau gyvybės kritikuojamai Europos Sąjungai.

E.Macronas pradės eiti prezidento pareigas tokiu metu, kai Britanija remiasi 2019-aisiais pasitraukti iš Europos Sąjungos; tuomet Prancūzija liks vienintelė Europoje valstybė, turinti branduolinį ginklą ir veto teisę JT Saugumo Taryboje.

E. Macronas žadėjo atšviežinti Prancūzijos parlamentą: praėjusį ketvirtadienį jo partija pristatė 428 kandidatus į 577 parlamento vietas. Beje, pusė jų niekada nėra ėję renkamų pareigų, o pusę kandidatų sudaro moterys.

„Kad būtum šalies vadovu, privalai būti savo laiko vadovu, – E.Macronui pasakė L.Fabiusas. – Dabar esi savo laiko vadovas ... ir tautos valia, svarbiausia, esi ... mūsų tautos vadovas.“

Savo pirmoje kalboje E. Macronas pareiškė, kad Prancūzijos žmonės renkasi viltį ir nori pokyčių. Jis pažadėjo, kad Europos Sąjunga, kuriai smūgį sudavė norą išstoti pareiškę britai, jo prezidentavimo metu bus „atjauninta ir perkrauta“.

„Pasauliui ir Europai Prancūzijos reikia daugiau nei bet kada ir jiems reikia stiprios Prancūzijos, kuri žino savo likimą“, – sakė jis. 12 minučių trukusios naujojo prezidento kalbos įdėmiai klausėsi ir 64 metų pirmoji ponia Brigittte, vilkėjusi žydrą „Louis Vuitton“ kostiumėlį.

Pirmojo užsienio vizito E.Macronas pirmadienį vyks į Vokietiją, kur Berlyne susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Vėliau per kelias ateinančias dienas jis turės pasirinkti kandidatą į premjerus ir suformuoti vyriausybę.

Po visų formalumų iš patrankų kitoje Senos pusėje buvo iššauta 21 salvė. Vėliau E.Macronas vyko prie Triumfo arkos, kur padėjo vainiką prie Nežinojo kareivio kapo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)