Tačiau renginį gali aptemdyti pranešimas, kad Šiaurės Korėja vėl išbandė balistinę raketą. Tai, kad Pchenjanas paleido balistinę raketą patvirtino JAV ir Pietų Korėjos kariuomenių atstovai.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas per dvi dienas truksiantį susitikimą ketina susitikti su 29 šalių vadovais. Susitikime laukiamos Šiaurės Korėjos ir Amerikos delegacijos, tačiau jų lyderių nebus. Į susitikimą atvyko vos kelių Vakarų vyriausybių vadovai.

Šis tarptautinis forumas rengiamas reklamuoti Xi Jinpingo remiamą projektą „Viena juosta, vienas kelias“. Tai Šilko kelio atgaivinimas, kuris galėtų sustiprinti augančias Kinijos pozicijas prekyboje ir geopolitikoje.

„Tai didžių protų susirinkimas“, – sakė Kinijos prezidentas, kreipdamasis į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną bei Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

Xi Jinpingas pažadėjo minėtam projektui papildomai skirti 124 mlrd. JAV dolerių. Jį jis vadina „amžiaus projektu“, „iššūkių kupiname pasaulyje“.

Kinijos įgyvendinamu projektu siekiama sujungti Afriką, Aziją ir Europą milžinišku jūrų uostų, geležinkelių, kelių ir pramoninių parkų tinklu. Projektas apimtų maždaug 65 šalis, kurioms tenka 60 proc. pasaulio gyventojų bei maždaug trečdalis pasaulio BVP. Kinijos plėtros bankas jau yra numatęs 890 mlrd. JAV dolerių finansavimą maždaug 900-ams projektų.

Šis projektas vertinamas kaip praktinis sprendimas siekiant sumažinti Kinijos pramonės gamybos perteklinius pajėgumus. Tačiau tai taip pat gali būti Pekino geopolitinis siekis įsitvirtinti tuo metu, kai Vašingtonas ėmėsi politikos „pirmiausia Amerika“.

Tačiau ambicingą Kinijos surengtą susitikimą gresia nustelbti žinia, jog Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą. Nors Xi Jinpingas savo kalboje Šiaurės Korėjos tiesiogiai neminėjo, Kinijos užsienio reikalų ministerija išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, jog šalis pasisako prieš raketų bandymus. Ministerija taip pat paragino visas šalis „vengti toliau didinti įtampą regione“.

Ekonomiką atgaivinti siekianti Šiaurės Korėja yra itin priklausoma nuo Kinijos, ir JAV prezidentas D.Trumpas yra raginęs Kinijos vadovą pasinaudoti savo svertais ir didinti spaudimą Pchenjanui.

Baltieji rūmai po naujausio bandymo Korėjoje paragino visas šalis įvesti „gerokai griežtesnes sankcijas“.

Sekmadieninis raketos paleidimas „yra visiška gėda Pekinui, tačiau nereikėtų ir per daug išpūsti šio reikalo“, – agentūrai AFP sakė Pekino universiteto ekonomikos profesorius Christopheris Baldingas.

„Pačio susitikimo tai labai nenustelbs , tačiau tikrai padidins JAV nepasitenkinimą Pekinu“, – sakė ekspertas, pridūręs, kad Vašingtonas taip pat buvo nepatenkintas dėl to, kad į susitikimą buvo pakviesta iš Šiaurės Korėja.

Gerbti suverenitetą

Kalbėdamas apie savo iniciatyvą Xi Jinpingas pareiškė, kad tai yra „kelias į taiką“, tačiau perspėjo, kad „visos šalys turi gerbti viena kitos suverenitetą ir ... teritorinį integralumą“. Kinų vadovas taip pat pridūrė, kad „izoliacija prives prie regresijos“.

Girdamas Xi Jinpingo iniciatyvą, Rusijos prezidentas V.Putinas perspėjo, kad „protekcionizmas tampa norma“. „Atvirumo ir prekybos laisvės idėjos yra vis dažniau atmetamos tų, kurie dar visai neseniai jas gynė“, – pareiškė V.Putinas.

O Turkijos lyderis R.T.Erdoganas pareiškė, kad „Viena juosta, vienas kelias“ – „iniciatyva, kuri padarys galą terorizmui“.