D. Trumpo pareiškimai per „Twitter“ ir vėliau duotą interviu televizijai, kelia pavojų Vašingtono institucijai, kuri yra pagrindinis forumas žurnalistams užduoti klausimus vyriausybei apie politiką ir dienos naujienas. D. Trumpo laikais ji tapo kabelinių televizijų hitu ir kultūriniu vertinimo kriterijumi.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris , grįžęs po dviejų dienų pertraukos, kai jį pavadavo Sarah Huckabee Sanders, penktadienį vėl stojo ant pakylos ir iškart tapo komikės Melissos McCarthy pašaipų televizijos NBC laidoje „Saturday Night Live“ tema.

„Spiceris penktadienį grįžo atsakinėti į klausimus apie Comey atleidimą. Iš pradžių Baltieji rūmai šią savaitę sakė, kad Trumpas taip padarė dėl neigiamo Teisingumo departamento memorandumo apie Comey, o vėliau prezidentas pasakė, kad šį sprendimą priėmė dar prieš susipažindamas su memorandumu“, – sakė komikė.

Vienas kitam prieštaraujantys pranešimai išprovokavo didelę žiniasklaidos diskusiją. Tai paskatino D. Trumpą penktadienį ryte tviteryje parašyti: „Esu kaip labai aktyvus prezidentas, vyksta daugybė dalykų, mano pavaduotojams neįmanoma stovėti ant pakylos ir tobulai tiksliai (viską žinoti). Galbūt tikslumo dėlei geriausia būtų atšaukti visas būsimas „trumpas spaudos konferencijas“ ir dalyti raštiškus atsakymus??“

Duodamas interviu televizijos „Fox News“ vedėjai Jeanine Pirro, kuris turi būti parodytas šeštadienį, D. Trumpas taip pat užsiminė apie kasdienių spaudos konferencijų panaikinimą. Prezidentas sakė planuojantis kartą per dvi savaites pats rengti spaudos konferencijas.

„Visų pirma dabartinis priešiškumo lygis yra neįtikimas, ir tai labai nesąžininga“, – sakė prezidentas. Pasak jo, S. Spiceris yra geras žmogus, „bet jis nuolat primušamas“. D. Trumpas tiesiogiai neatsakė į klausimus, ar S. Spiceris, kurio dvi dienas nebuvo dėl karinių jūrų pajėgų rezervo prievolės, liks savo poste.

Kaip ir daugelio ankstesnių administracijų, D. Trumpo santykiai su spauda buvo įtempti. Nuo pat S. Spicerio pareiškimo, kad žiniasklaida pareikė neteisingą D. Trumpo inauguracijos ceremonijos žiūrovų skaičių, nuolat kyla klausimų, ar ši administracija tyčia pateikia netikslią informaciją.

D. Trumpui perėmus prezidento postą buvo kalbų, kad jo administracija dirbs kitaip ir sumažins žiniasklaidos galimybes gauti informacijos. Vis dėlto S. Spiceris ir jo komanda tęsė reguliarias spaudos konferencijas.

Prezidentas, uoliai žiūrintis visus pranešimus apie save, davė kelis interviu. Naujausias jų ketvirtadienį buvo duotas „NBC News“ vedėjui Lesteriui Holtui, nors jis pirmenybę teikia draugiškesnei „Fox News“.

Baltųjų rūmų spaudos konferencijos suteikia ir „realias, ir simboliškas galimybes“ žurnalistams pateikti klausimus vyriausybės pareigūnams, sakė naujienų agentūros „Reuters“ korespondentas Baltuosiuose rūmuose Jeffas Masonas, Baltųjų rūmų korespondentų asociacijos prezidentas.

Šios spaudos konferencijos, „vykstančios mūsų respublikos piliečių akivaizdoje, aiškiai atitinka 1-osios pataisos dvasią“, sakė J. Masonas, turėdamas omenyje žodžio laisvę garantuojančią JAV Konstitucijos pataisą.

Žurnalistas pridūrė: „Trumpųjų spaudos konferencijų panaikinimas sumažins atskaitingumą, skaidrumą ir galimybes amerikiečiams matyti, kad pagal JAV sistemą joks politinis veikėjas negali būti neklausinėjamas.“

S.Spiceris sakė, jog D. Trumpo „sunki darbotvarkė“ reiškia, kad kartais atstovai „negauna galimybės susitikti su juo ir suprasti visą jo mąstymą“.

„Labai stengiamės kasdien pateikti jums tiksliausią ir naujausią informaciją“, – pridūrė jis.

Interviu „Fox“ D. Trumpas, regis, išdėstė savo paties darbo etikos principus. „Yra skirtumas tarp manęs ir kitų prezidentų, - sakė jis. – Kiti prezidentai – neminėsiu vardų – bet kiti prezidentai nedarė to, ką darau aš. Tikrai ne. Nesakau to pagyrūniškai.“

„Žinau“, – pasakė J. Pirro.

„Šiaip ar taip aš to nesakau, - sakė D. Trumpas. – Kitas prezidentas, Jeannine, sėdės Ovaliajame kabinete ir visą dieną praktiškai nieko nedarys.“