Be to, laivai uoste galės papildyti atsargas, o jų įgulos – pailsėti.

Pirmajai priešmininei grupei, kuriai nuo 2016-ųjų birželio vadovauja Estijos laivyno kapitonas leitenantas Johanas-Elias Seljamaa, priklauso keturi laivai: estų karinių jūrų pajėgų flagmanas – vadovavimo laivas „Wambola“ – bei traleriai „Hinnoey“ iš Norvegijos, „HMS Ramsey“ iš Didžiosios Britanijos ir „Primula“ iš Belgijos.

Antrajai pastoviajai NATO karinio jūrų laivyno grupei priklauso du laivai: norvegų flagmanas „Roald Amundsen“ bei olandų laivas „Evertsen“. Šiai grupei vadovauja norvegas Ole Mortenas Sandquistas.

Estijoje pirmadienį prasidėjo didžiausios pratybos šalyje per visą naujausiųjų laikų istoriją „Pavasario audra 2017“ (Kevadtorm-2017). Jose dalyvauja apie 9 tūkst. žmonių, įskaitant ir karius iš NATO sąjungininkių.

„Pavasario audroje“ daugiausia dalyvauja pėstininkų daliniai ir padaliniai, bet į pratybas įtrauktos ir karinio jūrų laivyno bei karinės oro pajėgos“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Gynybos pajėgų atstovai.

Manevruose dalyvauja Estijos kariuomenės sunkioji karinė technika, taip pat sąjungininkų tankai „M1A2 Abrams“, „Challenger 2“ ir „Leclerc“, pėstininkų kovos mašinos „Warrior“, „Bradley“ ir VBCI.

Taip pat į Estiją atskrido keturi Lenkijos oro pajėgų naikintuvai Su-22, keturi JAV sausumos pajėgų sraigtasparniai „AH-64 Apache“ ir du sraigtasparniai „UH-60 Black Hawk“. Vėliau prie jų prisijungs dar vienas „Black Hawk“. Be to, pratybose dalyvauja Estijos oro pajėgų mokomieji reaktyviniai lėktuvai L-39, sraigtasparniai R44 bei NATO oro erdvę saugantys naikintuvai „F-18 Hornet“, dislokuoti Emario oro pajėgų bazėje.

Prie Estijos šiaurėje esančioje Tapos karinėje bazėje dislokuotų britų, prancūzų, danų ir amerikiečių karių prisijungė specialiai į šias pratybas atvykę kariai ir karininkai ir Kanados, Vokietijos, Nyderlandų, Lenkijos, Suomijos, Švedijos, Latvijos, Lietuvos, Ukrainos ir Gruzijos.

Pratybos baigsis gegužės 25 dieną.