Neskubėkite džiaugtis – nė vienas numeris šiame 12-os denių gražuolyje nėra nuomojamas.

Kruiziniame laive – 165 prabangūs butai, studijos kainuoja nuo 3 mln. JAV dolerių, o trijų miegamųjų butai – nuo 15 mln. JAV dolerių. Visi šie prabangūs butai priklauso asmenims, kurie turi turėti mažiausiai 10 mln. JAV dolerių turtą. Be kvietimo į laivą nepateksite – tai tikras išrinktųjų klubas.

Nelengvas plaukiojimas

Kruizinis laivas „Pasaulis“ pastatytas prieš 15 metų. „Iš pradžių dalis laivo priklausė viešbučių tinklui“, – CNN pasakoja kanadietė Lillian Veri, rezidenciją laive turinti jau 10 metų. Šeštas kruizinio laivo aukštas buvo rezervuotas viešbučio numeriams, bet galiausiai šio sumanymo buvo atsisakyta.

Visų butų dizainui turi pritarti specialus komitetas. Nuo 2003 m. laive neliko turistų, ėmė gyventi tik itin turtingi asmenys.

Šis kruizinis laivas – vienintelis pasaulyje, kuriuo plaukioja tik gyventojai, turintys laive savo butus. Visi gyventojai – akcininkai, jie kasmet balsuodami priima įvairius sprendimus: pradedant degalų pasirinkimu, baigiant Kalėdų dekoracijomis.

„Butus čia įsigiję žmonės – vienur ar kitur daug pasiekę: teisininkai, gydytojai, architektai, verslininkai, – pasakoja L. Veri. – Jie turi nuomonę, kaip ir kas turi būti daroma.“

Sprendimas atsisakyti turistų pasiteisino: 2006 metais visi butai laive buvo išparduoti.

Nėra vietos Oprah

CNN žurnalistės apsilankymo metu pro šalį praeina šio laivo gyventojai. Jie atrodo kaip paprasto kruizinio laivo keleiviai ir į gidę Lisą Spiller kreipiasi pirmuoju vardu. Lisa šiame laive pradėjo dirbti prie šešis mėnesius, ji užima gyventojų reikalų skyriaus vadovės pareigas.

Staiga ateina suvokimas, jog kiekvienas iš šių žmonių yra mažiausiai multimilijonierius. Paklausus, ar jie labai turtingi, Lisa, pati, beje, pasipuošusi deimantais, nusišypso. „Tarkime, kad tokio lygio žmonės turi privačius lėktuvus. Jie kolekcionuoja meno kūrinius. Tai nėra jų vienintelė rezidencija“, – atsako ji.

Viena vienintelė nesėkmė šio laivo gyventojui gali būti lemtinga, nes tokį žmogų pasmerkęs gyventojų komitetas galėtų... išprašyti lauk.

„Nemanau, kad Oprah Winfrey galėtų čia gyventi“, – mano L. Veri, gyvenanti trijų miegamųjų apartamentuose su puikia terasa. – Mes vertiname konfidencialumą ir privatumą... Mums čia nereikia paparacių. Tai ramybės vieta. Niekada nesužinosite, kas dar čia gyvena.“

Šiuo metu laive gyvena 142 neidentifikuotos šeimos, kurios perėjo griežtą vertinimo procesą prieš gaudamos leidimą įsigyti šią butą. Maždaug pusė šeimų yra iš Šiaurės Amerikos, apie 45 – europiečiai, o dar maždaug 20 – iš Pietų Europos. Vidutinis gyventojų amžius – 64 metai.

Laivo vadovė Sandra Mooney sako, kad laive, plaukiojančiame su Bahamų vėliava, gyventojai praleidžia vidutiniškai šešis mėnesius per metus. Daugiausia žmonių būna per Kalėdas, kai gyventojai pasikviečia artimųjų ir draugų.

Keliavimas neišvykstant iš namų

Tai, kad „Pasaulis“ yra įspūdingas, nepalieka abejonių. Giedrą naktį, kai laivas yra toli jūroje, gyventojai gali miegoti po atviru dangumi. Vonios kambariuose yra „Bvlgari“ tualeto reikmenys. Visame laive veikia belaidis interneto ryšys, ir nesvarbu, kur tuo metu yra laivas. Jame taip pat yra gydytojų ir net pilateso mokytoja.

Bet ar tokie turtingi žmonės, vertinantys privatumą, neturėtų plaukioti savo jachtomis? Pasak L. Veri, šio laivo privalumas – pramoginiai maršrutai, kuriuos sugalvoja laivo įgula. „Man stinga šių žmonių kūrybiškumo. Viskam sustyguoti reikia labai didelių pastangų“, – sakė ji.

Pavyzdžiui, šiais metais laivas aplankys Vanuatu, Saliamono salas, Havajus, Šanchajų, Honkongą, Kanadą, Aliaską, Meksiką, Centrinę Ameriką ir kelionę užbaigs Majamyje. Tris kartus per metus „Pasaulis“ išvyksta į vadinamąją ekspediciją – kelionę į neįprastą vietą. Tuomet prie gyventojų prisijungia garsūs aplinkosaugininkai ir akademikai, kurie dėsto paskaitas ir rengia edukacines diskusijas apie kelionės tikslą.

„Kartą mes vykome į Madagaskarą, – pasakojo L. Veri. – Su mumis keliavo „National Geographic“ fotografas, antropologas ir jūrų biologas. Tai buvo tarsi vienos savaitės studijos universitete. To niekur kitur negausi.“

Be to, kaip sakė S. Mooney, čia itin gyva bendruomenės dvasia: gyventojai nuolat vieni kitiems rengia vakarėlius. „Mes jaučiame, kad tai yra mūsų savotiška šeima, – sakė ji. – Mes turime šeimą namie ir šeimą laive. Tai nuostabu.“

„Pasaulio“ negana

Rodos, kad vieno tokio „Pasaulio“ negana. Kiti kruizinių laivų operatoriai nori atsiriekti dalį prabangių plaukiojančių miestų rinkos.
2021 metais konkurenciją „Pasauliui“ sudarys „Utopija“ – penkių žvaigždžių gyvenamasis laivas. Jo statybos kainuos 980 mln. JAV dolerių, skelbia jo savininkai.

190 rezidencijų šiame laive kainos svyruos nuo 4 iki 36 mln. JAV dolerių. Laivo maršrutų kalendorius bus suderintas su pagrindiniais pasauliniais renginiais: Kanų kino festivaliu, Monako „Grand Prix“, olimpinėmis žaidynėmis, madų savaitėmis, Melburno taure ar Rio de Žaneiro karnavalu.

„Utopija“ taps kasmetinių pirmųjų ponių, filantropų, Nobelio premijų laureatų, mąstytojų susitikimų vieta. Pasaulio lyderiai čia sukvies konservatorius ir liberalus, kad išspręstų svarbius klausimus ir susitartų dėl taikos sutarčių tarp besivaidijančių etninių grupių ir kultūrų“, – teigiama „Utopijos“ viešųjų ryšių komandos CNN atsiųstame elektroniniame laiške.

Tačiau skirtingai nuo „Pasaulio“, „Utopijoje“ bus ir 165 viešbučio kambariai.

O 2019 metais į plačiuosius vandenis turėtų išplaukti vien tik gyvenamasis upinių kruizų laivas „The Marquette“, kuriame apartamentai kainuos kiek kukliau – nuo 310 tūkst. iki 1,9 mln. JAV dolerių.

S. Money įsitikinusi, kad joks laivas nenustelbs „Pasaulio“.

„Žmonės mano, kad „Pasaulis“ yra kruizinis laivas. Tačiau taip nėra, – pabrėžia ji. – Tai unikalus plaukiojantis miestas bendraminčiams, kurie be galo mėgsta keliauti ir nori pažinti pasaulį. Per 15 metų šie žmonės tapo labai glaudžia šeima. Ir tokį ryšį atkartoti yra labai sunku. Turi įlipti į šį laivą ir iš karto pajusi tą dvasią.“