Visą savaitę į Fatimą iš viso pasaulio suvažiavę tikintieji susirinkę šalia baltos bazilikos giedojo „Ave Maria“, meldėsi susikibę už rankų, verkdami glėbesčiavosi bei vaikščiojo pro krautuvėles, pardavinėjančių marškinėlius su argentiniečio pontifiko atvaizdu.

Tarp piligrimų buvo ir Regina bei Leonardas Berbosai – sutuoktinių pora, atvykusi iš Filipinų sostinės Manilos. Portugalijoje jiedu švenčia savo 30-ąsias vedybų metines. Kartu su jais atvyko ir šeši iš septynių jų vaikų.

„Tai yra mūsų padėkos diena. Jaučiame, kad Motina Marija visuomet mums rodė kelią“, – sakė 54 metų R.Berba.

Iš viso Fatimoje laukiama iki milijono piligrimų, pėsčiomis, automobiliais ar lėktuvais atvyksiančių iš tokių šalių kaip Kinija, Pietų Korėja, Meksika ir Venesuela.

„Stebuklingas“ berniukas

Tikima, kad į šiaurę nuo Lisabonos esančioje Fatimoje nuo 1917 metų gegužės ir spalio Marija šešiskart apsireiškė trims avis ganiusiems, neturtingiems, menkai raštingiems vaikams. Apsireiškimų metu Jacintai Marto buvo septyneri, jos broliui Francisco Marto – devyneri, o pusseserei Lucia dos Santos – 10 metų.

Teigiama, kad Pirmojo pasaulinio karo metais, kai Bažnyčia Portugalijoje buvo persekiojama, piemenėliams pasirodžiusi Marija apreiškė tris paslaptis.

Manoma, kad jose buvo perspėjama apie Antrąjį pasaulinį karą ir komunistinės Rusijos iškilimą.

Šeštadienį, minint pirmojo Dievo Motinos apsireiškimo Fatimoje 100-ąsias metines, Pranciškus paskelbs šventaisiais du iš šių piemenėlių – Jacintą ir Francisco Marto, kuriems Bažnyčia oficialiai priskyrė du stebuklus.

Vienu iš šių stebuklų laikomas 2013-ųjų nutikimas, kai penkiametis Lucas iš Brazilijos iškrito pro langą iš daugiau šešių metrų aukščio, patyrė sunkią galvos traumą, bet neįtikėtinai greitai atsigavo.

Jo tėvai atkakliai meldėsi piemenėliams, prašydami jo užtarimo prieš Dievą.

„Gydytojai, tarp jų ir netikintieji, nesugebėjo paaiškinti jo išgijimo“, – ketvirtadienį žurnalistams Fatimoje sakė berniuko tėvas Joao Batista.

Uždaryta oro erdvė

Daugybė maldininkų ilgas dienas pėsčiomis keliavo iki šio centrinio Portugalijos miesto. Kai kurie jų savo kelionę iki nedidelės Apreiškimo koplyčios baigė eidami keliais.

42 metų Jose Manuelis Pinheiro sakė per septynias dienas iš šiaurės Portugalijos pėsčiomis ėjęs 242 kilometrus.

„Pažadėjau pėsčiomis (čia) ateiti, jei mano žmona pasveiks nuo ligos, diagnozuotos 2007 metais“, – sakė jis, stovėdamas šalia koplyčios.

„Ji pasveiko, ir nuo to laiko ateinu čia kasmet“, – pridūrė vyras.

Visgi šie metai bus kitokie, nes į Fatimą atvyksta pats popiežius Pranciškus.

„Su Marija, kaip vilties ir taikos piligrimas rytoj keliauju į Fatimą“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė pontifikas.

Iš Romos jis išvyks 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku, ir nusileis po šiek tiek daugiau kaip dviejų valandų Monte Realio karinėje bazėje, esančioje į šiaurę nuo Lisabonos.

Susitikęs su Portugalijos prezidentu Marcelo Rebelo de Sousa Pranciškus sraigtasparniu išskris į Fatimą.

Šiame piligriminiame miestelyje papamobiliu, kuris specialiai buvo atgabentas iš Romos, jis atvyks į aikštę šalia Fatimos Rožinio Marijos bazilikos. Ten jo lauks apie 400 tūkst. maldininkų.

Daugybė kitų žmonių stebės popiežiaus vizitą didžiuliuose ekranuose ir per televiziją.

Visi penktadienio renginiai ir šeštadienio kanonizacijos ceremonija vyks sustiprinto saugumo sąlygomis.

Penktadienį ir šeštadienį dirbs 6 tūkst. saugumo ir pagalbos tarnybų darbuotojų.

Automobiliams bus draudžiama privažiuoti prie bazilikos, o oro erdvė virš miestelio bus uždaryta. Be to, bus imtasi priemonių slopinti elektroninius signalus, kad vietovėje neskraidytų bepilotės skraidyklės.

Savaitgalį Portugalijoje taip pat laikinai grąžinta pasienio kontrolė.