Lenkijos instituto Vilniuje, bendradarbiaujant su Lenkijos ambasada Vilniuje, Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) ir Kauno Aleksoto seniūnija, organizuotame renginyje Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sode pasodintas medelis T.Kosciuškos atminimui, vyko karo istorikų paskaita apie generolą T.Kosciušką ir inscenizuotas karių pasirodymas, pranešė URM.

Pasak URM politikos direktoriaus Vidmanto Purlio, nors gimė lietuviu, 1794 metų Abiejų Tautų Respublikos sukilimo prieš Rusiją vadas T.Kosciuška tapo laisvės simboliu ne tik lietuviams, bet ir lenkams, amerikiečiams, prancūzams bei kitoms tautoms.

„T.Kosciuškos idėjos ir palikimas yra labai svarbus: tik laisvas ir pilietiškas žmogus gali geriausiai apsaugoti savo valstybę, o laisvę mylinčios tautos – lietuviai, lenkai, amerikiečiai – gali apginti savo vertybes ir laisvę veikdamos išvien“, – pažymėjo URM politikos direktorius.

2017 metų balandį Seimas priėmė rezoliuciją, skirtą paminėti T.Kosciuškos 200-ąsias mirties metines. Rezoliucija kreipiamasi į valstybės ir savivaldybių institucijas, nevyriausybines organizacijas, gyventojus ir užsienio lietuvių bendruomenes kviečiant 2017-aisiais minėti T.Kosciuškos metus ir aktualizuoti šios istorinės asmenybės vertybinį palikimą.

T.Kosciuškos metai yra įtraukti į UNESCO 2016-2017 metais minimų sukakčių sąrašą.

T.Kosciuška (1746 – 1817) – Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karo inžinierius, generolas, kovų už JAV nepriklausomybę dalyvis (1775 – 1783 m.), vyriausiasis 1794 metų sukilimo vadas. Jo garbei pavadintas aukščiausias Australijoje kalnas. Vilniuje ir Kaune yra Tado Kosciuškos gatvės.