Ameriką pribloškęs D. Trumpo sprendimas atleisti J. Comey, kuris vadovavo tyrimui dėl galimo D. Trumpo rinkimų kampanijos narių slapto susimokymo su Rusija, Vašingtone sukėlė politinę audrą ir sąmyšį dėl dar neilgai trunkančio jo prezidentavimo.

J. Comey savo ruožtu FTB agentams ir kolegoms parašė santūrų laišką, kuriame paragino juos dėl jo nesirūpinti.

„Seniai esu įsitikinęs, kad prezidentas gali atleisti FTB direktorių dėl bet kokios priežasties arba visai be priežasties. Negaišiu laiko šiam sprendimui ar tam, kaip jis buvo įvykdytas. Tikiuosi, negaišite ir jūs. Tai jau atlikta ir man viskas bus gerai, nors labai pasiilgsiu jūsų ir šios misijos“, – sakoma J. Comey laiške agentams ir kolegoms.

„Neramiais laikais Amerikos žmonės FTB turėtų matyti kaip kompetencijos, sąžiningumo ir nepriklausomybės uolą“, – pridūrė J. Comey.

Pasipiktinę demokratai pareiškė, kad FTB darbas dabar bus beviltiškai sukompromituotas, ir pareikalavo, kad būtų paskirtas specialusis prokuroras, panašaus į paskirtus per Richardo Nixono „Watergate“ skandalą arba prieš Billo Clintono apkaltą.

„Nemanome, kad tai būtina“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders.

Ji sakė, kad Baltieji rūmai norėtų, jog ir toliau vyktų ir būtų užbaigti FTB ir atskiri Kongreso tyrimai. „Niekas labiau negu mes nenori, kad tai baigtųsi“, – pridūrė S.H. Sanders.

Baltieji rūmai J. Comey atleidimo priežastimi įvardijo jo netinkamą vadovavimą pernai vykusiam tyrimui dėl Hillary Clinton privataus elektroninio pašto serverio naudojimo tarnybos reikalais.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad prezidentas jau prieš kelis mėnesius ėmė „prarasti pasitikėjimą“ FTB vadovu. Pasak jo, D. Trumpą „smarkiai paskatino jį atstatydinti“ J. Comey duoti parodymai per praėjusią savaitę vykusį Kongreso posėdį dėl galimos Rusijos įtakos šalies rinkimuose.

Visgi JAV prezidentas neigia, kad jo sprendimas atleisti J. Comey buvo susijęs su tuo tyrimu.

„Jis nedirbo gerai, labai paprasta, jis nedirbo gerai“, – sakė D. Trumpas žurnalistams, o šimtai protestuotojų, susirinkusių prie Baltųjų rūmų skandavo: „Gėda!“

D. Trumpas trečiadienį trumpai pasikalbėjo su žurnalistais po susitikimo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu už uždarų durų. Jis buvo aukščiausio rango Rusijos pareigūnas, su kuriuo D. Trumpas susitiko nuo sausio, kai pradėjo eiti prezidento pareigas.

„Suklastoti“ kaltinimai

D. Trumpas sakė, kad susitikimas su S. Lavrovu, aukščiausio rango Kremliaus pareigūnu, po ilgos pertraukos apsilankiusiu Baltuosiuose rūmuose, buvo „labai, labai geras“.

Vadovaujant J. Comey FTB padarė išvadą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas palaimino didžiulio masto kampaniją, kurios tikslas buvo padidinti D. Trumpo šansus laimėti valstybės vadovo rinkimus.

FTB tiria, ar D. Trumpo kampanijos nariai irgi prisidėjo prie šių pastangų. Šalies vadovas savo ruožtu tokius tvirtinimus vadina „išgalvotomis naujienomis“.

Tuo tarpu S. Lavrovas, kuris pastarąjį kartą Vašingtone lankėsi 2013-ųjų rugpjūtį, Maskvai metamus kaltinimus vadina suklastotais.

Trečiadienį Senato Žvalgybos komitetas pranešė išsiuntęs šaukimą buvusiam D. Trumpo patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Michaelui Flynnui, kad šis pateiktų su Rusija susijusius dokumentus, kurių anksčiau jis nesutiko atiduoti komiteto nariams.

Baltieji rūmai pareiškė, kad M. Flynno atleidimo priežastis buvo tai, kad jis suklaidino šalies viceprezidentą Mike‘ą Pence‘ą apie savo kontaktus su Rusijos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose.

Iškart įsigaliojęs D.Trumpo sprendimas atleisti J. Comey iš pareigų apstulbino Vašingtoną ir buvo lyginamas su „Watergate“ skandalu, lėmusiu R. Nixono atsistatydinimą.

Senato daugumos lyderis respublikonas Mitchas McConnellas trečiadienį atmetė raginimus paskirti specialųjį prokurorą. Pasak jo, toks asmuo „tik trukdytų dabar atliekamam darbui“.

Vis dėlto demokratų senatorius Richardas Blumenthalis teigė, kad net ir tarp respublikonų esama „augančio nerimo jausmo ir abejonių dėl prezidento pasirinktos krypties“.

Jo nuomone, Baltųjų rūmų atsisakymas paskirti nepriklausomą prokurorą gali sukelti drastišką Kongreso reakciją.

„Prieštaraučiau naujo FTB direktoriaus (kandidatūros) patvirtinimui, kol neatsirastų paramos specialiojo prokuroro paskyrimui“, – sakė žurnalistams R. Blumenthalis.

Šią idėją ignoruojantis D.Trumpas savo sprendimą gynė ir socialiniame tinkle „Twitter“. Pasak prezidento, „Jamesą Comey pakeis žmogus, dirbsiantis daug geriau ir sugrąžinsiantis FTB dvasią ir prestižą“.

„J. Comey prarado beveik visų Vašingtone – tiek respublikonų, tiek demokratų – pasitikėjimą. Kai viskas aprims, jie padėkos man!“ – rašė jis tviteryje.

Tačiau Baltųjų rūmų pareigūnai stebėjosi, kiek daug pasipriešinimo, ypač tarp aukšto rango respublikonų, sulaukė J. Comey atleidimas.

J. Comey tapo antruoju FTB direktoriumi, atleistu per visą ilgą šios agentūros istoriją. FTB direktoriams tradiciškai leidžiama išdirbti visą dešimties metų kadenciją – net pareigas pradėjus eiti naujam valstybės vadovui.

Pastaraisiais metais J. Comey užėmė itin svarbų ir prieštaringą vaidmenį šalies politinėje arenoje. Jo priimamais sprendimais piktinosi tiek demokratai, tiek respublikonai.

Iš pradžių jis supykdė respublikonus, kai praėjusių metų liepą nutarė uždaryti tyrimą dėl H. Clinton elektroninių laiškų. Tačiau likus vos kelioms dienoms iki lapkritį vykusių rinkimų tas tyrimas buvo atnaujintas, ir tai įsiutino demokratus.

H. Clinton kaltino J. Comey dėl savo pralaimėjimo prieš D.Trumpą. Demokratų kandidatė tvirtino, kad tas FTB direktoriaus sprendimas atgrasė rinkėjus, kurie buvo linkę atiduoti savo balsą už ją.