Seulo ir Pekino santykiai pašlijo dėl prieštaringai vertinamos amerikietiškos priešraketinės gynybos sistemos dislokavimo Pietų Korėjoje. Ši sistema skirta neutralizuoti Pchenjano raketų keliamą grėsmę.

Kinija Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD) dislokavimą laiko grėsme savo kariniams pajėgumams ir atsakydama ėmėsi įvairių priemonių prieš Pietų Korėjos verslo įmones.

Abiejų valstybių lyderiai per savo pirmąjį pokalbį telefonu „sutarė, kad Korėjos pusiasalio branduolinis nusiginklavimas yra abiejų šalių bendras tikslas“, žurnalistams sakė Moon Jae-ino atstovas spaudai Yoon Young-Chanas.

Trečiadienį prezidento pareigas pradėjęs eiti Moon Jae-inas pasisako už ryšius su Šiaurės Korėja, kurios pagrindinė diplomatinė rėmėja yra Kinija. Jis viliasi, kad tokiu būdu pavyks įtikinti Pekiną sėsti prie derybų stalo spręsti jo branduolinių ambicijų problemos.

Anksčiau Moon Jae-inas apie THAAD kalbėjo gana miglotai. Ketvirtadienį jis nurodė pasakęs Xi Jinpingui, kad „puikiai žino“ apie Kinijos būgštavimus dėl šios sistemos, ir pasisakė už dvišales derybas, siekiant „padidinti savitarpio supratimą šiuo klausimu“.

Per 40 minučių trukusį pokalbį naujasis Pietų Korėjos prezidentas taip pat pasiūlė atsiųsti į Pekiną specialią delegaciją „aptarti konkrečiai THAAD ir Šiaurės Korėjos branduolinės programos klausimus“.

Xi Jinpingas savo ruožtu pakvietė Moon Jae-iną atvykti vizito į Pekiną.