Reikia, kad papildomi kariai mokytų vietos pajėgas, po derybų su britų ministre pirmininke Theresa May Dauningo gatvėje žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

„Gavome savo karinių vadų prašymą padidinti savo karinį kontingentą Afganistane keliais tūkstančiais karių“, – sakė jis.

„Dabar vertiname šį prašymą. Per kelias savaites priimsime sprendimus dėl šios misijos masto. Tačiau kalbama ne apie grįžimą prie kovinių operacijų Afganistane“, – nurodė NATO vadovas.

„Tai bus mokymo, pagalbos ir patariamoji operacija, nes tvirtai tikiu, kad geriausias atsakymas, kokį turime terorizmui, geriausias mūsų turimas ginklas prieš terorizmą – mokyti vietos pajėgas (kovoti) su terorizmu ir išstumti ISIL“, – pridūrė jis, paminėdamas alternatyvų IS akronimą.

Šiuo metu Afganistane vietos pajėgas moko maždaug 13 tūkst. NATO karių.

Minimas klausimas bus labai svarbus NATO metinio viršūnių susitikimo, kuris gegužės 25 dieną įvyks Briuselyje, darbotvarkėje.

JAV pareigūnai yra parašę NATO sąjungininkams ir partneriams dėl 28 valstybių Aljanso misijos Afganistane ateities.

J. Stoltenbergas sakė: „Imsimės savo buvimo Afganistane (klausimo) per lyderių susitikimą, tačiau taip pat svarstysime, ką NATO gali padaryti, kad suintensyvintų savo pastangas kovoti su terorizmu, įskaitant... paramą kovai su ISIL koalicijai.“

„Tvirtai tikiu, kad geriausias dalykas, kurį galima padaryti kovojant su terorizmu – mokyti vietos pajėgas, suteikiant joms galimybę stabilizuoti savo šalį ir pačioms kovoti su terorizmu“, – pažymėjo jis.

Nuo 2014 metų, kai NATO kovinė misija Afganistane oficialiai baigėsi, Talibano atakos intensyvėjo, o afganų kariškių ir civilių aukų skaičius didėjo.

Praėjusį mėnesį afganų armijos uniformomis persirengę talibai vienoje bazėje šalies šiaurėje išžudė mažiausiai 135 jaunus armijos naujokus.

Jungtinės Valstijos, kurios taip pat taikosi į IS padalinį Afganistane, anksčiau šį mėnesį ant grupuotės slėptuvių numetė savo didžiausią nebranduolinę bombą.

Britanijos gynybos ministerijos atstovas sakė: „JK reguliariai persvarsto savo įnašą Afganistane, kad ... jis ir toliau atitiktų misijos poreikius.“