Kol politikai ir analitikai pateiks galimą įvykių traktuotę, galima spėti, kad kiečiausias jiems teksiantis riešutėlis – keli svarbiausi toliau išvardyti klausimai, į kuriuos neišvengiamai teks atsakyti, rašo BBC.

Ar atleidimas susijęs su bandymu kažką nuslėpti?

Nemažai įtarimo kelia skuba, su kuria buvo atleistas J. Comey, ir konkretus pasirinktas momentas.

Vos prieš savaitę, kreipdamasis į Senato komitetą, FTB direktorius kalbėjo apie tai, kad jo vadovaujama agentūra tiria Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus tikimybę ir aiškinasi galimus Rusijos ryšius su D. Trumpo vykdyta kampanija.

Buvo planuota, kad ketvirtadienį jis vėl lankysis Kongrese ir aptars keletą klausimų, susijusių su pasaulinio masto grėsmėmis.

Tuo metu D. Trumpas vieną po kitos rašė „Twitter“ žinutes, skelbdamas, kad visi tvirtinimai yra melagingi, o tyrimai – mokesčių mokėtojų sąskaita vykdoma apsimestinė veikla.

Dabar gi šio tyrimo vadovui parodomos durys ir tą padaro pats D. Trumpas.
Nors Baltieji rūmai teigia, kad tokį žingsnį paskatino nerimas, kylantis prisimenant, kaip pernai vadovaujant J. Comey buvo ištirtas su Hillary Clinton el. pašto serveriu susijęs atvejis, nedaugelis, ypač iš Demokratų partijos, tiki tokiu paaiškinimu.

Juk nesunku prisiminti, kaip pernai, likus vos kelioms dienoms iki rinkimų akimirkos, D. Trumpas gyrė J. Comey už puikiai įvykdytą su el. laiškais susijusį tyrimą.

„Atlikdamas šį darbą direktorius J. Comey pademonstravo nepalaužiamą ryžtą. Juk reikėjo veikti žvelgiant į akis opozicijai, kuri stengiasi apsaugoti ją nuo baudžiamojo persekiojimo. Kad tai padarytum, turi būti labai drąsus“, – sakė D. Trumpas.

Vis dėlto, atrodo, kad FTB direktorius užrūstino D. Trumpą, todėl, anot „The New York Times“, prezidentas ilgiau nei savaitę mėgino rasti kokią nors priežastį, kad galėtų nušalinti direktorių nuo pareigų.

Jei atleidimas susijęs su el. pašto serverio tyrimu, kodėl imtis veiksmų reikia būtent dabar? D. Trumpo vadovaujamų Baltųjų rūmų atsakymas į šį klausimą lems, ar įtarimai, kad kažką mėginama nuslėpti, ilgainiui nuslūgs.

Ar J. Comey atleidimas – jo paties kaltė?

Prieš pat Chucko Schumerio skubotai surengtą spaudos konferenciją, per kurią jis pranešė, kad dėl J. Comey nušalinimo nuo pareigų būtina inicijuoti nepriklausomą D. Trumpo ryšių su Rusija tyrimą, Baltieji rūmai priminė kadaise demokratų lyderio pasakytą frazę, kuria jis išreiškė kritiką FTB direktoriaus adresu, turėdamas omeny tai, kaip buvo įvykdytas su H. Clinton susijusio atvejo tyrimas.

„Daugiau juo nepasitikiu“, – pernai lapkritį sakė Ch. Schumeris.

Daugelis demokratų, kurie dabar jaučia apmaudą dėl J. Comey atleidimo, tada laikėsi tokios pat kritiškos nuomonės ir D. Trumpo šalininkai, be jokios abejonės, apie tai primins.

James Comey

Generalinio prokuroro padėjėjo Rodo Rosensteino pateiktame dokumente, kuriame išdėstytos su J. Comey atleidimu susijusios aplinkybės, nurodoma, kad tirdamas H. Clinton atvejį FTB direktorius padarė rimtų klaidų.

Iš tiesų J. Comey pranešimą per 2016 metų liepą vykusią spaudos konferenciją, kad FTB nerekomenduoja pateikti H. Clinton jokių kaltinimų, nepaisant ypač neapdairaus jos elgesio su slapta informacija, galima laikyti precedento neturinčiu atveju. Kitą kartą jis panašiai pasielgė tada, kai iki rinkimų likus kiek daugiau nei savaitei nusiuntė laišką, kuriame informavo Kongresą apie politiniu požiūriu svarbius tyrimo aspektus.

Vadinasi, 2016 metais J. Comey sugebėjo supykdyti demokratus dėl to, kaip pradėjo nagrinėti H. Clinton atvejį, respublikonus dėl to, kokį sprendimą galop pateikė, o tada vėl demokratus dėl savo veiksmų rinkimų išvakarėse.

Keletą žodžių galima tarti ir apie tai, kaip J. Comey sekėsi aiškintis D. Trumpo ryšių su Rusija klausimą. Rinkimų laikotarpiu jokios su tuo susijusios informacijos visuomenė negavo ir tuo labai piktinosi Demokratų partija. Dabar gi viskas tarsi daroma viešai ir tuo itin nepatenkinta D. Trumpo komanda.

Ar bus vykdomas specialusis tyrimas?

Visiškai neseniai Ch. Schumeris paragino inicijuoti nepriklausomą tyrimą dėl galimo Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus ir kokių nors ryšių su D. Trumpo kampanija, be to, kuo toliau, tuo sunkiau būtų rasti Demokratų partijos narį, negalintį pasirašyti po griežtu panašaus pobūdžio pareiškimu.

Tačiau kad toks tyrimas iš tikrųjų būtų pradėtas, raginimai turėtų pasigirsti ne tik iš demokratų, bet ir iš respublikonų pusės. Deja, iki šiol įtakingiausi Respublikonų partijos atstovai tyli.

Anot Senato teismų komiteto pirmininko Chucko Grassley, J. Comey tiesiog neteko visuomenės pasitikėjimo.

Senatorius Lindsey Grahamas, anksčiau užsiminęs, kad D. Trumpo ryšius su Rusija reikia ištirti, pasakė, kad nauja pradžia tikrai gali duoti naudos.

Kitų pasisakymai buvo kiek aštresni. Senatorius Richardas Burras, vadovaujantis Rusijos kišimąsi į rinkimus tiriančiam žvalgybos komitetui, sako, kad toks žingsnis kelia jam nerimą, o senatorius Johnas McCainas ragino pradėti nepriklausomą Kongreso vadovaujamą tyrimą.

Tik ilgalaikis D. Trumpo kritikas Justinas Amashas prisipažino mąstantis apie įstatymų aktus, suteiksiančius teisę nepriklausomai komisijai ištirti atvejį.

Specialieji ir nepriklausomi tyrimai šiuo metu, ko gero, yra mažiausiai D. Trumpo ir Baltųjų rūmų pageidaujamas dalykas, nors praeityje panašūs tyrimai vykdavo gana nevaržomai.

Gali būti ir taip, kad prezidentui tiesiog neliks pasirinkimo, tačiau tai įmanoma tik tada, jei respublikonai imtų jam prieštarauti ir darytų tai su kur kas didesniu užmoju nei iki šiol.

J. Sessionsas žadėjo nusišalinti nuo su Rusija susijusio tyrimo

Nors šis klausimas ir nėra vienas iš esminių, kilusių dėl tokio netikėto J. Comey atleidimo, jis neabejotinai yra vienas iš įdomesnių.

Dar kovo mėnesį JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas oficialiai paskelbė nusišalinantis nuo FTB vykdomo tyrimo dėl galimų JAV prezidento D. Trumpo ir Rusijos ryšių. Tokį sprendimą generalinis prokuroras priėmė ėmus viešai kelti klausimus, kodėl jis, prieš pradėdamas eiti šias atsakingas pareigas, atrankos komitetui nepapasakojo, jog, dirbdamas D. Trumpo rinkimų kampanijoje, buvo susitikęs ir bendravo su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku.

Dabar generalinis prokuroras, paklausęs savo pavaduotojo patarimo, D. Trumpui parengė rekomendacinį laišką, kuriame išsakė siūlymą atleisti FTB vadovą. Kaip skelbia „The New York Times“, J. Sessionsas daugiau nei prieš savaitę sulaukė prezidento prašymo parengti pagrindą J. Comey atleidimui.

Kas pakeis J. Comey?

Šis klausimas dabar visiems kelia didžiausią nerimą. Svarstymai dėl tapatybės žmogaus, kurį JAV prezidentas D. Trumpas pasirinks nauju FTB vadovu, šiuo metu neatsiejami nuo spėlionių, kokios gi buvo tikrosios dabartinio žinybos vadovo atleidimo priežastys.

Jeigu JAV prezidentas pasirinks žmogų su abejotina praeitimi ar dabartimi (lojalų tarnautoją ar politinio pasitikėjimo specialistą), atsakymas, ar tokia rokiruotė FTB vadovybėje yra politinio sąmokslo dalis, būtų teigiamas.

Jau dabar kalbama, kad potencialus J. Comey įpėdinis gali būti Niujorko meras Rudy Giuliani arba Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie.

Tuo atveju, jei D. Trumpas pasirinktų laipsnišką karjerą darantį teisėsaugos ar teisėtvarkos pareigūną (žmogų, kuris būtų gerbiamas įvairiuose valdžios sluoksniuose) ar net Demokratų partijos žmogų, tai būtų vienas iš būdų griečiau numaldyti po sprendimo atleisti J. Comey kilusį ažiotažą.