JK ministrė pirmininkės Theresos May komanda ketina priešintis Briuselio reikalavimui, kad 3,2 mln. Britanijoje gyvenančių ES piliečių turėtų tokias pačias teises ir tada, kai šalis išstos iš ES.
Daugiausia nepritarimo sulaukė ES noras, kad ES Teisingumo Teismas (ESTT) ir toliau būtų pagrindinė piliečių teises ginanti institucija. Th. May jau pažadėjo, kad „Brexit“ žymės ir ESTT įtakos pabaigą Britanijoje.

„Jei jie reikalaus, kad JK gyvenančius ES piliečius saugos ES įstatymai ir ESTT, tai neįgyvendinamas reikalavimas, – sakė buvęs konservatorių lyderis Iainas Duncanas Smithas. – Kaip gali ES piliečių teises ginti ES įstatymai, jei JK nebegalios ES įstatymai? Jokia nepriklausoma, suvereni šalis pasaulyje su tuo nesutiktų.“

Daugiau sunkumų

Abi pusės sako norinčios anksčiau susitarti dėl ES piliečių statuso po „Brexit“ įgyvendinimo, tačiau atrodo, kad derybos gali būti komplikuotesnės, nei atrodė iš pradžių, nes ES pareigūnai pastarosiomis savaitėmis sugriežtino savo reikalavimus.

Th. May būtų problemiška tai, kad bet koks teisių klausimo atidėjimas paskatintų ES atidėti ir diskusiją dėl laisvosios prekybos sutarties.

Praėjusią savaitę ES derybininkas Michelas Barnieras sakė, kad likusioms 27-ioms ES valstybėms reikalingos geležinės garantijos dėl piliečių teisių, prieš pereinant prie derybų dėl laisvosios prekybos. „Priešingu atveju, neįmanomas pasitikėjimas, kuriant naujus santykius su JK“, – sakė jis.

Balandį Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris įspėjo – iš pirmo žvilgsnio paprastas klausimas apie piliečių teises apima 25-is atskirus punktus. Tai turi įtakos ir apie milijonui Europoje gyvenančių britų.

Teisių standartizavimas

Nepanorėjęs viešinti savo tapatybės vienas britų pareigūnas išsakė nerimą, kad J. C. Junckerio komanda gali komplikuoti procesą, norėdama pasinaudoti derybomis kaip proga standartizuoti likusių 27-ių ES šalių narių piliečių teises.

JK sudarė dviejų puslapių apimties ES piliečių šiuo metu turimų teisių Britanijoje – tai apima sveikatos apsaugą, socialines garantijas, sutuoktinių teises, keliavimo taisykles. Pareigūnų teigimu, dėl kiekvieno iš minėtų klausimų vyks atskiros derybos.

ES nori, kad visiems, atvykusiems gyventi į JK iki „Brexit“ balsavimo dienos, būtų užtikrinta pensija, suteiktos socialinės garantijos ir užtikrintos mokesčių lengvatos tol, kol asmenys gyvens. Jie taip pat turėtų turėti teisę nuolatiniam gyvenimui po penkerių nepertraukiamų metų gyvenimo šalyje, net jei trūktų reikiamų dokumentų.

Ir šeimos nariai

ES nori, kad minėtos sąlygos galiotų ir piliečių sutuoktiniams bei vaikams, net jei jie atvyko po JK išstojimo iš ES.

Iki pernai buvusi vidaus reikalų ministre Th. May prieštaravo teisių suteikimui sutuoktiniams, kurie nėra ES piliečiai.

„Brexit“ šalininkams konservatoriams vadovaujantis Steve‘as Bakeris sakė manantis, kad visos ES šalys norėjo susitarti dėl abipusių ES piliečių teisių, tik JK vyriausybė pabrėžė, jog ESTT neturi turėti jokios galios.

„Ministrė pirmininkė aiškiai pasakė, kad baigsis ESTT jurisdikcija, – sakė jis. – Būtų keista, jei ne visi, o tik dalis JK gyvenančių žmonių galiotų ESTT (nuostatos). Mums reikia susitarti dėl teisių JK gyvenantiems žmonėms ir ES gyvenantiems žmonėms, ir tai padaryti reikia kuo greičiau. Kaip suprantu, sutariama, kad tai reikia padaryti greitai.“