Buvusio vyriausybės, kurioje E. Macronas užėmė ekonomikos ministro postą, vadovo pareiškimas rodo, kad po sekmadienį 39 metų centristo iškovotos triuškinamos pergalės prieš kraštutinių dešiniųjų lyderę Marine Le Pen Prancūzijoje perbraižomas politinis žemėlapis.

„Būsiu kandidatas į prezidento daugumą ir norėčiau prisijungti prie jo judėjimo (kandidatų) sąrašo“, – radijui RTL sakė socialistas M. Vallsas.

„Nes esu kairiųjų (pažiūrų) žmogus, nes lieku socialistas ir nesiruošiu išsižadėti 30 metų savo politinio gyvenimo, – sakė jis. – Noriu, kad Emmanueliui Macronui sektųsi.“

Kol kas dar neaišku, ar E. Macrono judėjimas, neseniai pervadintas „Republique en Marche!“ (Respublika, pirmyn!), priims į savo sąrašą M. Vallsą.

Išrinktasis prezidentas yra sakęs, kad nori sulaužyti tradicinę Prancūzijos kairiųjų ir dešiniųjų politinę ašį, o M. Vallsas yra neatsiejamai susijęs su nepopuliariu kadenciją baigiančiu socialistų prezidentu Francois Hollande'u.

M. Vallsas atsistatydino iš premjero pareigų, norėdamas pats kandidatuoti į prezidentus, bet per pirminius Socialistų partijos rinkimus sausį jis netikėtai pralaimėjo kitam kandidatui – Benoit Hamonui.

Kairuoliškų pažiūrų kandidatas B. Hamonas pirmajame rinkimų ture teužėmė penktą vietą.

„Šita Socialistų partija jau mirusi; ji yra užnugaryje“, – antradienį pareiškė M. Vallsas.

Prieš metus įkurtas E. Macrono judėjimas, kuris nė neturi partijos statuso, nurodė, kad iškels kandidatų į visas 577 vietas per birželio 11 ir 18 dienomis vyksiančius parlamento rinkimus.

Vis dėlto daugelis analitikų mano, kad centristų judėjimas veikiausiai nelaimės daugumos ir bus priverstas formuoti koaliciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)