„Nemanau, kad vienybė opozicijos gretose šiuo etapu yra labai svarbi. Rusijoje veikia sistema, kurioje opozicijai neatstovaujama nė vienoje valdžios šakoje – nei įstatymų leidžiamojoje, nei vykdomojoje“, – sakė Ž. Nemcova, dalyvausianti penktadienį Taline prasidėsiančioje tarptautinėje Lennarto Meri konferencijoje.

„Dėl šios priežasties neįmanoma kalbėti ir apie rinkimus Rusijoje – tai nėra tikri rinkimai“, – pabrėžė nužudyto opozicionieriaus dukra.

„Tačiau šie rinkimai taip pat suteikia opozicijai galimybę atvirai daryti tai, ką ji nori“, – pridūrė žurnalistė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kol kas nėra oficialiai pareiškęs, ar sieks naujos kadencijos, tačiau Ž. Nemcova mano, kad jis visgi greičiausiai kels savo kandidatūrą.

„Manau, mažai tikėtinas scenarijus, kad V. Putinas nedalyvaus rinkimuose. Taip galėtų nutikti tik susidarius nenumatytoms aplinkybėms, kurių numatyti negalime“, – sakė ji.

Šiuo etapu stipriausiu kandidatu į prezidentus Ž. Nemcova pavadino Aleksejų Navalną, bet jam, žurnalistės nuomone, nebus leista siekti valstybės vadovo posto.

„Autoritariniam režimui didžiausias iššūkis yra paties pasipriešinimo egzistavimas. Tai yra tokių režimų esmė, ir A. Navalnas, kaip pati ryškiausia ir populiariausia figūra, režimui yra vienas rimčiausių iššūkių“, – sakė Ž. Nemcova.

Kalbėdama apie dabartinio valdančiojo režimo Rusijoje gyvybingumą, žurnalistė pažymėjo, jog nežino, kaip laikosi režimas.

„Neprognozuoju didelių politinių pasikeitimų Rusijoje. Tuo pat metu reikia pasakyti, kad gyvenimas nenuspėjamas, ypač kalbant apie autoritarinių ar totalitarinių režimų žlugimą“, – sakė Ž. Nemcova.

Gegužės 12–14 dienomis vyksianti tarptautinė konferencija „Prieš aušrą būna tamsiausia? Kova už pasitikėjimą ir kaip ją laimėti“ bus skirta aptarti realias krizes, su kuriomis susiduria pasaulis, ir ieškoti galimybių, kurias galėtų suteikti šios krizės.