Naujajam tautos išrinktajam teks gydyti tautą, skilusią į kairiuosius ir dešiniuosius, atsidūrusią yrančioje darbo rinkoje, sudariusią sudėtingą sąjungą su JAV ir susiduriančia su augančia Pietų Korėjos branduolinių ginklo ir raketų grėsme.

Štai ką derėtų žinoti apie šiuos rinkimus.

Pietų Korėja pasiruošusi tapti liberalia

Buvusiai konservatyvių pažiūrų šalies prezidentei atsidūrus už grotų ir laukiant teismo dėl kaltinimų korupcija, dėl laisvo posto ėmė varžytis du liberalių pažiūrų kandidatai – Moonas Jae-inas ir Ahnas Cheolas-soo.

Moonas Jae-inas, buvęs žmogaus teisių advokatas ir jau mirusio liberalių pažiūrų prezidento Roho Moo-hyuno patarėjas, 2012 m. rinkimuose buvo demokratų partijos kandidatas, tačiau pralaimėjo Park Geun-hye.

Moon Jae-in

Ahnas Cheolas-soo – buvęs gydytojas ir kompiuterinės įrangos magnatas – 2012 m. varžėsi su Moonu Jae-inu kaip nepriklausomas kandidatas, bet paskutinę minutę iš kovos pasitraukė. 2014 m. jis prisijungė prie Moono Jae-ino partijos, tačiau po metų iš jos pasitraukė ir subūrė savo partiją.

Ahnas Cheolas-soo artimesnis centrui nei Moonas Jae-inas, be to, jį remia kai kurie konservatoriai, kuriuos nuvylė Park Geun-hye, bet kurie nekenčia Moono Jae-ino. Vis dėlto nuomonių apklausoje ne vieną mėnesį pirmauja Moonas Jae-inas.

Ahn Cheol-soo

Kiti kandidatai

Po to, kai buvęs JT generalinis sekretorius Banas Ki-moonas netikėtai pareiškė nedalyvausiantis rinkimų kampanijoje, konservatorių gretose ėmė pirmauti Hongas Joonas-pyo.

Tačiau jo kaip politiko reputacija nukentėjo, iškilus aikštėn faktui, kad būdamas paauglys jis dalyvavo nepavykusiame bandyme išprievartauti.

Kairėn linkstančiai kandidatei iš Teisingumo partijos Sim Sang-jung apklausose sunkiai sekasi surinkti dviženklį procentą balsų.

Kampanija rodo tautos susiskaidymą

Pietų Korėjos rinkimų karštinė gatvėse ne visada pastebima: nėra jokios reklamos, raginančios balsuoti už vieną ar kitą kandidatą. Šalyje galioja griežti įstatymai, reguliuojantys priešrinkiminę kampaniją: juose teigiama, kad medžiagą su kandidatų vardais ir nuotraukomis ar partijų pavadinimais gali naudoti tik registruoti kampanijos pareigūnai, ir tik rinkimų laikotarpiu. Įstatymai netgi riboja kortelių su kandidatų pavardėmis dydį.

Vis dėlto elektoratas yra susiskaidęs pagal ideologines ir kartų linijas, be to, lojalumas tam tikriems kandidatams priklauso ir nuo regiono.

Aistros dėl rinkimų kampanijos daugiausiai verda internete – Moono Jae-ino, Ahno Cheolo-soo ir kitų kandidatų šalininkai išsako savo nuomonę ir ginčijasi socialiniuose tinkluose.

Pagrindinis kampanijos akcentas

Pagrindinis prezidentinės kampanijos akcentas, kaip visada, yra branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos keliama grėsmė.

Ir Moonas Jae-inas, ir Ahnas Cheolas-soo kritiškai vertina griežtą liniją, kurios Šiaurės Korėjos atžvilgiu kelis dešimtmečius laikėsi ankstesnioji Pietų Korėjos vadovybė. Pasak jų, toks požiūris neužkirto Pchenjanui kelio paspartinti branduolinio ginklo ir raketų plėtros programą ir tik sumažino Seulo įtaką savo priešininkei.

Tačiau abiejų kandidatų nuomonė, ką reikia daryti toliau, skiriasi.

Moonas Jae-inas mano, kad Pietų Korėja turi užmegzti dialogą su Šiaurės Korėja dėl sankcijų, ir teigia, kad jis yra atviras deryboms su jos lyderiu Kimu Jong Unu.

Jis pažadėjo atidaryti jungtinį pramonės parką mieste, esančiame prie sienos su Šiaurės Korėja. Jį Park Geun-hye vyriausybė uždarė praeitais metais po Šiaurės Korėjos įvykdyto branduolinio bandymo ir raketos paleidimo.

Moonas Jae-inas taip pat parodė ryžtą mesti iššūkį savo sąjungininkei Amerikai, pareiškęs, kad Seulas turi persvarstyti savo planus dislokuoti šalyje pažangią JAV priešraketinės gynybos sistemą, skirtą kovoti su Šiaurės Korėjos grėsme.

Ahnas Cheolas-soo nori įtikti konservatoriams, kurie pasisako prieš vadinamosios saulėtos politikos strategijas su Šiaurės Korėja, tačiau jis kartu nori ir iškovoti balsus svarbiame Džolos regione, kuris tradiciškai palaiko draugiškų santykių atkūrimo idėją.

Ahnas Cheolas-soo teigia norintis vesti derybas su Šiaurės Korėja, „jei sąlygos bus palankios“, bet taip pat yra pareiškęs, kad Kim Jong Unas yra neracionalus ir neprognozuojamas. Ahnas Cheolas-soo iš pradžių pasisakė prieš JAV priešraketinę sistemą, bet vėliau, augant priešiškumui Šiaurės Korėjai, ėmė ją palaikyti. Jis kaltina Mooną Jae-iną per dideliu prielankumu Šiaurės Korėjai.

Kelias į pergalę

Pietų Korėjos rinkimų sistemoje nugalėtoju skelbiamas tas kandidatas, kuris surenka daugiausiai balsų, net jei tai ne dauguma. Papildomo turo nebūna. Pasak Nacionalinės rinkimų komisijos pareigūnų, didelė tikimybė, kad rinkimų laimėtojas bus paskelbtas trečiadienį ryte, kai bus suskaičiuoti visi balsai.

Rinkimuose nugalėjęs kandidatas prisaikdinamas iškart, kai paskelbiama apie pergalę. Naujausios apklausos parodo, kad pirmauja Moonas Jae-inas.