Xie Yango teismo procesą kritikai vadina „parodomuoju teismu“.

Xie Yangas dirbo su bylomis, kurias Kinijos valdančioji komunistų partija laiko politiškai jautriomis. Jis buvo tarp šimtų teisininkų ir žmogaus teisių aktyvistų, sulaikytų 2015 metų vasarą per vadinamąją „persekiojimų kampaniją 709“ (709 crackdown). Ši kampanija buvo taip pavadinta, nes prasidėjo 2015 metų 7 mėnesio 9 dieną.

Kinijos dienraštis „Global Times“ socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą iš teismo proceso, kuriame matyti, kaip teisėjas klausia Xie Yango, ar valdžia užtikrino jo teises.

„Taip, visiškai užtikrino“, – į mikrofoną atsakė Xie Yangas, vilkėjęs polo marškinėlius.

Paklaustas, ar jo kaltės prisipažinimas buvo išgautas kankinant, Xie Yangas atsakė: „Ne, mano atžvilgiu nebuvo taikomi jokie kankinimo metodai“.

Xie Yangas anksčiau tvirtino, kad policija „kankino jį neleisdama normaliai išsimiegoti, ilgai tardydama, mušdama, grasindama mirtimi ir žemindama“.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga išreiškė susirūpinimą dėl Xie Yango bylos.

Vienuolika valstybių, tarp jų Kanada, Australija ir Šveicarija, minėjo Xie Yango atvejį laiške Pekinui, kuriame buvo reiškiama kritika dėl Kinijos sulaikymo praktikos.

Kinijos vidurio regione esančio Čangšos miesto liaudies teismas pranešė, kad Xie Yangas padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl kaltinimų „kursčius prie š valstybės valdžią nukreiptą ardomąją veiklą ir nepagarba teismui“.

Teismo dokumentuose rašoma, kad Xie Yangas prisipažino buvęs „apmokytas“ Honkonge ir Pietų Korėjoje.

Teisėjo paklaustas, koks tai buvo apmokymas, Xie Yangas atsakė: „Vakarų konstitucine mintimi paremtas smegenų plovimas“, skirtas „nuversti esamą sistemą ir kurti vakarietišką konstitucionalizmą Kinijoje“.

Būdamas advokatu Xie Yangas gynė Honkongo demokratijos aktyvistų šalininkus žemyninėje Kinijoje. Jo paties buvęs advokatas buvo sulaikytas praėjusią savaitę.

Pirmadienį teismo procesas baigėsi; vėliau teismas paskirs nuosprendžio paskelbimo datą.