„Nesutinkame su jokiu susitarimo stebėjimo vaidmeniu Jungtinėms Tautoms ar tarptautinėms pajėgoms“, – žurnalistams Damaske sakė W. Muallemas.

Režimą remiantys Rusija bei Iranas ir sukilėlių šalininkė Turkija ketvirtadienį susitarė dėl keturių „deeskalavimo zonų“ Sirijoje, kuriose vyriausybė ir opozicija nutrauks karo veiksmus.

Susitarime sakoma, kad tuos rajonus juostų „saugumo zonos“ su patikrinimo postais ir stebėjimo centrais, kuriuos „užtikrintų laiduotojų konsensusu pajėgos“, bet taip pat būtų galima dislokuoti „trečiosios šalies“ stebėtojus.

W. Muallemas pirmadienį sakė, kad galėtų būti vaidmuo, „kaip sakė laiduotoja Rusija, karo policijai“, tačiau neaišku, ar jis turėjo omenyje Sirijos, ar užsienio struktūras.

Iš kelių etapų susidedantis planas, ketvirtadienį pasirašytas Kazachstano sostinėje Astanoje, yra vienos ambicingesnių pastangų užbaigti šešerius metus trunkantį Sirijos konfliktą.

Jame numatyta ugnies nutraukimas, skubus humanitarinės pagalbos teikimas ir pabėgėlių grįžimas sukūrus „deeskalavimo zonas“ aštuonių Sirijos provincijų dalyse.

Nuo 2011 metų kovo, kai prasidėjo Sirijos konfliktas, šioje šalyje jau žuvo daugiau kaip 320 tūkst. žmonių.