Vašingtonas šiemet dislokavo Europoje papildomą kovinę brigadą įgyvendinant operaciją „Atlanto ryžtas“ (Atlantic Resolve) dalį. Senajame žemyne dabar yra trys amerikiečių brigados.

„Praėjusią savaitę daugiau kaip 100 karių buvo perkelti iš Vokietijos Baumholderio karinės bazės į Poznanę Lenkijoje, kad būtų sustiprinta JAV rotacinių pajėgų misijos vadovybė... kur JAV kariuomenė anksčiau nėra buvusi dislokuota dideliu mastu“, - naujienų agentūrai AFP sakė operacijos „Atlanto ryžtas“ vadovybės atstovas vyresnysis seržantas Brentas M. Williamsas.

Naujoji būstinė vadovaus daugiau kaip 6 000 JAV karių, dislokuotų NATO narėse Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje.

Dislokuoti daugiau karių šiame regione įsakė buvusio JAV prezidento Baracko Obamos administracija.

Aljanso nares apėmė nerimas, kai dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas per savo rinkimų kampaniją menkino NATO, vadindamas Aljansą „atgyvenusiu“. Toks pareiškimas ypač sukrėtė su Rusija besiribojančias šalis rytiniame NATO pakraštyje.

Tapęs prezidentu D.Trumpas šiek tiek sušvelnino savo retoriką, o jo administracija įrodė, kad JAV tebesilaiko įsipareigojimų NATO, ir dislokavo savo karių rytiniame Aljanso sparne.

Aljansas pirmą kartą dislokuoja keturis batalionus Lenkijoje bei Baltijos šalyse. Šie kariai turi padėti atgrasyti Rusiją nuo galimos intervencijos Maskvos anksčiau kontroliuotame regione, tvyrant padidėjusiai įtampai dėl krizės Ukrainoje.