D. Tuskas perspėjo, kad nereikėtų leisti „emocijoms lietis per kraštus“, ir ragino laikytis „diskretiškai ir santūriai“, nors ir kilo rietenų tarp Londono ir Briuselio dėl Britanijos išstojimo iš ES derybų.

„Tos derybos pačios savaime yra gana sunkios. Jeigu mes imsime ginčytis dar joms net neprasidėjus, jos taps neįmanomos “, – sakė D. Tuskas per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Norvegijos ministru pirmininku.

„Statymai yra per dideli, kad galėtume leisti lietis emocijoms, nes pastatyta ant kortos milijonų žmonių kasdienis gyvenimas ir interesai abejose Lamanšo pusėse“, – pažymėjo buvęs Lenkijos premjeras.

„Turime neužmiršti, kad sėkmės dėlei mums šiandien reikia diskretiškumo, nuosaikumo ir abipusės pagarbos bei maksimum geros valios“, – pridūrė jis.

Prieš kelias valandas Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani atmetė britų ministrės pirmininkės T. May kaltinimą, kad Europos Sąjunga bando paveikti Didžiojoje Britanijoje birželį įvyksiančius pirmalaikius rinkimus.

„Niekas nebando paveikti rinkimų kampanijos Jungtinėje Karalystėje baigties“, – sakė jis.

T. May trečiadienį apkaltino Briuselį bandymu paveikti rinkimus „grasinimais Britanijai“ dėl „Brexit“ derybų, ES ir Londonui apsikeitus kirčiais dėl skyrybų sąlygų.

T. May savo salvę paleido bloko „Brexit“ derybininkui Micheliui Barnier perspėjus, kad derybos dėl Britanijos išstojimo iš ES nebus greitos ir neskausmingos.

Ministrė pirmininkė sakė, kad Europos Komisija savo poziciją tokiu metu griežtina „tyčia“, kad paveiktų birželio 8-osios rinkimų rezultatus.

Sekmadienį laikraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ pranešė, kad Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris iš susitikimo su T. May trečiadienį išėjo „dešimt kartų skeptiškiau“ vertindamas galimybę pasiekti „Brexit“ susitarimą.

Teigiama, kad EK pirmininkas informavo apie savo abejones Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, kuriai pareiškė, kad T. May yra „kitoje galaktikoje“.

J.-C. Junckerio atstovas neteikė didelės reikšmės Th. May komentarams, kuriuos priskyrė rinkimų kampanijos retorikai.

„Mes nesam naivūs. Žinome, kad Jungtinėje Karalystėje vyksta rinkimai“, – trečiadienį sakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.

„Mes čia, Briuselyje, labai užsiėmę savo politikos darbu, turime labai daug darbo, – sakė jis. – Trumpai (sakant), mes labai užsiėmę ir „nebreksinsime“ savo darbo.“