Antradienį Briuselis pareiškė, kad Austrija ir dar keturios valstybės turi iki lapkričio pabaigos atšaukti patikrinimus pasienyje, kurie buvo įvesti 2015 metais dėl migrantų krizės.

„Jeigu Europos Komisija dabar sako, kad po lapkričio dar vienas nacionalinių sienų kontrolės pratęsimas yra neįmanomas dėl teisinių priežasčių, tada mums reikia bendrai priimti įstatymą, kuriame būtų sakoma, kad papildoma kontrolė yra būtina“, – sakė gynybos ministras Hansas Peteris Doskozilis naujienų agentūrai „Austria Press Agency“.

„Jeigu sienų kontrolė būtina dėl to, kad vėl daugėja nelegalių migrantų, tada mes neturėtumėme slėptis už biurokratinių taisyklių, o padaryti taip, kad sienų kontrolė būtų įmanoma“, – sakė užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas radijui „Oe1“.

Austrija, Danija, Vokietija, Švedija ir ES nepriklausanti Norvegija sugriežtino sienų kontrolę 2015 metais ir vėliau dar keletą kartų ją pratęsė. Tačiau, pasak Briuselio, nuo gegužės vidurio prasidėsiantis dar vienas kontrolės pratęsimas šešiems mėnesiams turėtų būti paskutinis.

Antradienį Švedija pranešė, kad atsisako dokumentų patikrinimo prie sienos su Danija.

Europos Sąjungos ir Turkijos sutartis labai sumažino į Europą plūstančių migrantų srautą, nors dar šiemet dešimtys tūkstančių žmonių leidosi į pavojingą kelionę jūra iš Libijos, norėdami pasiekti Italiją.

Pasak H. P. Doskozilio, per šiuos metus į Austriją atvyko 9 700 migrantų, iš kurių 6 600 paprašė prieglobsčio.