Paskelbusi bankrotą, ši Karibų teritorija galės užkirsti kelią bet kokiam salos gyventojams teikiamų paslaugų sutrikdymui, per spaudos konferenciją sakė gubernatorius Ricardo Rossello.

„Priėmiau sprendimą paprašyti... kad Puerto Rikui būtų leista pritaikyti apsaugą pagal III antraštinę dalį, siekiant parengti restruktūrizavimo planą dėl skolos išmokėjimo“, – nurodė jis.

Didžiulių skolų prislėgtas Puerto Rikas yra atsidūręs keblioje padėtyje. Apie 3,5 mln. gyventojų turinti buvusi Ispanijos kolonija, kuri jau ilgiau kaip šimtmetį yra neinkorporuota JAV teritorija, jau kelis kartus neįstengė grąžinti skolų numatytu laiku.

Sala taip pat nesugebės išmokėti 2 mlrd. dolerių skolos, kurios terminas sukanka liepą.

Puerto Rikas neturi teisės naudotis tokiomis pačiomis bankroto įstatymo nuostatomis, kurios prieinamos kitoms JAV savivaldybėms.

Tačiau pernai priimta įstatymo pataisa, kuria pasinaudojo gubernatorius, leis Puerto Rikui restruktūrizuoti savo skolas, jeigu San Chuanui nepavyks susitarti su skolintojais.

R. Rossello sprendimas buvo priimtas praėjus dviem dienoms po išmokų skolintojams moratoriumo termino pabaigos. Keli salos kreditoriai atmetė San Chuano pasiūlymą išmokėti 50 proc. numatytų sumų ir nusprendė kreiptis į federalinį teismą, kad šis įpareigotų sumokėti visą sumą.

„Šis bankroto procesas gyvybiškai svarbus, kad Puerto Rikas gautų žadėtąjį atokvėpį nuo skolų“, – sakė organizacijos „Jubilee USA“, pasisakančios už skolų nurašymą skurdžioms valstybėms, vykdomasis direktorius Ericas LeCompte'as.

Šis „procesas gali grąžinti skolą į valdomą lygį, apsaugoti pažeidžiamas bendruomenes ir skatinti skaidrumą“, jis pridūrė savo pranešime.

Jau ilgiau kaip dešimtmetį iš recesijos neišbrendančio Puerto Riko finansų problemos darė didelį spaudimą didelei JAV municipalinių obligacijų rinkai, ypač kai 2013 metais nemokumą paskelbė Detroitas.

Puerto Rikas sugebėjo parduoti didelę dalį skolų, nes ši Karibų sala JAV municipalinių obligacijų rinkoje turi neapmokestinamo subjekto statusą, todėl jos obligacijos yra vertingesnės negu kitų miestų.

Kitaip negu Detroitas, pats pasiskelbęs nemokiu, kad priverstų skolintojus nurašyti dalį skolų, Puerto Rikas neturėjo galimybės prašyti bankroto apsaugos nuo kreditorių pagal įprastas JAV finansų priežiūros taisykles.

Vis dėlto pernai liepą tuometis prezidentas Barackas Obama pasirašė Puerto Riko priežiūros, vadybos ir ekonominio stabilumo įstatymą (PROMESA), pagal kurį įkuriama finansų priežiūros taryba, turinti atkurti salos fiskalinę drausmę. Be to, šis teisės aktas užkirto kelią potencialiam bylinėjimuisi tarp salos ir jos skolintojų.

R. Rossello paprašė apsaugos būtent pagal PROMESA nuostatas.

Kai kurie kritikai smerkia JAV federalinę vyriausybę, kad ši salai nustatė „kolonijinius“ suvaržymus ir taupymo priemones – pavyzdžiui, sumažino minimalų atlyginimą ir suteikė galimybė neapmokėti viršvalandžių.