D. Davisas patikino, kad būtina susitarti dėl būsimų Didžiojoje Britanijoje gyvenančių Europos Sąjungos piliečių, taip pat užsienyje gyvenančių britų teisių, kuriomis jie galės naudotos tada, kai 2019 metais Jungtinė Karalystė paliks Europos valstybių bloką. Ministras pabrėžė, kad šį klausimą svarbu išspręsti kuo greičiau, nes negaudami atsakymo žmonės jaučiasi sunerimę.

„Sieksime, kad [imigrantams], kaip ir užsienyje gyvenantiems britams, būtų užtikrintos kuo palankesnės sąlygos, iš esmės nesiskiriančios nuo dabartinių“, – per interviu BBC radijui sakė D. Davisas.

Jo komentaras, beje, skiriasi nuo ministrės pirmininkės Theresos May per pietus su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude‘u Junckeriu išsakytų minčių, kurios sekmadienį buvo paskelbtos Vokietijos laikraštyje „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ (FAS).

Anot FAS, Th. May nemano, kad sprendžiant problemą galėtų kilti kokių nors sunkumų, kadangi į Didžiojoje Britanijoje gyvenančius Europos Sąjungos piliečius galėtų būti žvelgiama taip pat, kaip į atvykėlius iš trečiųjų šalių.

J. C. Junckeris, kaip pranešama, atsakė, kad gali kilti labai didelių problemų, nes šiuo metu Europos Sąjungos piliečiai naudojasi daugeliu ypatingų teisių, todėl būtina nuodugniai apsvarstyti visus su jų statusu susijusius klausimus, pavyzdžiui, sveikatos draudimo perspektyvas.

Interviu BBC radijui D. Davisas pareiškė, kad Didžioji Britaniją šią problemą nori išspręsti be jokio atidėliojimo, todėl su partneriais iš Europos Sąjungos tariamasi, kaip maksimaliai paspartinti derybų procesą.

„Pasirašyti sutartį ar kokį nors kitą dokumentą kurio aptarimas paprastai užtrunka, nes tenka keistis laiškais, kuriuose aiškiai išdėstomi užsibrėžti siekiai, yra visai kas kita, nei priimti paprastą jau apsvarstytą sprendimą“, – sakė D. Davisas.

Ministras pridūrė, kad būtent šiais klausimais dabar ir diskutuojama su visomis Europos Sąjungos valstybėmis narėmis, ir išreiškė viltį, kad sėkmingas susitarimas tikrai įmanomas.