Liberijos sveikatos apsaugos ministerija ir Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) patvirtino nuo penktadienio atnaujintą mirusiųjų skaičių. Ministerijos atstovas Sorboras George'as naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis susirgimas pirmiausiai buvo užregistruotas Saino apygardoje, bet dabar yra pasiekęs Monroviją.

„Liga pateko į sostinę. Vienas vyras atvyko iš Saino dalyvauti laidotuvėse Monrovijoje ir susirgo. Jam pasireiškė tie patys simptomai, vėliau jis mirė“, – aiškino S. George'as.

„Jam mirus jo mergina susirgo – pasireiškė tokie patys simptomai. Ji irgi mirė“, – pridūrė atstovas.

Penktadienį Liberijos vyriausybė nurodė, kad nuo šio susirgimo mirė devyni žmonės, o PSO duomenys rodė, kad aukų buvo 11.

Penktadienį PSO nurodė, kad žinoma iš viso 19 žmonių, kuriems pasireiškė šio susirgimo simptomai, o iki antradienio jų padaugėjo iki 25. Kaip pranešama, „dauguma“ šių pacientų susiję su vieno Saino apygardos religinio lyderio laidotuvėmis. Pirmieji susirgimo atvejai buvo užregistruoti balandžio 23 dieną.

Agentūra patvirtino, kad šio susirgimo priežastis nėra Ebolos viruso infekcija, sukelianti hemoraginę karštinę, nors simptomai buvo panašūs. Vakarų Afrikoje neseniai siautusi šios ligos epidemija nusinešė tūkstančius žmonių gyvybių.

Taip pat nustatyta, jog naujasis susirgimas nėra Lasos karštligės, nors ši virusinė liga retkarčiais pasireiškia minimame regione.

Tyrimai tęsiami

PSO atstovas Tarikas Jašarevičius sakė, kad iš pacientų paimti mėginiai dabar tiriami JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centre Atlantoje, nes kitur atliktų tyrimų rezultatai nedavė patikimų rezultatų.

„Lauko tyrimų grupės renka duomenis, mėginant nustatyti galimą ryšį su kokius nors maistu ir gėrimais, patiektais per šią laidotuvių ceremoniją, su kuria siejamos visos aukos ir susirgę žmonės“, – aiškino T. Jašarevičius.

Mįslingasis susirgimas pasireiškia karščiavimu, vėmimu, galvos skausmu ir viduriavimu, bet jokių aiškių ryšių tarp mirtinų atvejų dar nebuvo nustatyta.

Šis protrūkis atgaivino prisiminimus apie neseniai Vakarų Afriką nusiaubusią Ebolos viruso epidemiją, prasidėjusią 2013 metų gruodį ir smarkiausiai paveikusią Liberiją. Apskaičiuota, kad šia liga užsikrėtė daugiau kaip 29 tūkst. žmonių, trečdalis jų mirė.

Daug persirgusių Ebolos viruso infekcija žmonių iki šiol visuomenės vertinami įtariai ir patiria diskriminaciją. Tokį elgesį dar labiau skatina išvados, kad virusas kai kuriuose organuose gali išlikti gyvybingas mažiausiai devynis mėnesius, nors pacientas atrodo pasveikęs.

Labdaringos medicinos organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) pirmininkė Joanne Liu sakė, kad skubi reakcija į mįslingq protrūkį demonstruoja teigiamus pokyčius Liberijos sveikatos apsaugos sistemoje po Ebolos epidemijos.

„Kai kažkas nutinka, žmonės būna pasiruošę startui, bent jau kiek tai susiję su patvirtinimu. Manau, kad toks reagavimas yra Ebolos palikimas“, – ji sakė naujienų agentūrai AFP.

J. Liu nurodė, kad naujasis Liberijoje užfiksuotas susirgimas „gali būti (sukeltas) apsinuodijimo maistu“, bet reikia surinkti daugiau informacijos.