Prezidento Basharo al Assado pajėgos taip pat plečia chloro dujų atakas ir pradėjo naudoti chloro dujomis užpildytas nuo žemės leidžiamas raketas susirėmimuose prie Damasko, sakoma pirmadienį paskelbtame JAV įsikūrusios organizacijos pranešime.

„Vyriausybės nervus paralyžiuojančių medžiagų naudojimas yra mirtinas karo veiksmų eskalavimas“, – pareiškė HRW direktorius Kennethas Rothas.
„Per praėjusius šešis mėnesius vyriausybė naudojo karo lėktuvus, sraigtasparnius ir sausumos pajėgas chloro ir zarino dujų atakoms Damaske, Hamoje, Idlibe ir Alepe, – nurodė jis. – Cheminis ginklas naudojamas plačiai ir sistemingai“.

Rinkdama informaciją apie įtariamą balandžio 4 dienos cheminę ataką Chan Šeichūne ir apie dar tris įtariamus nervus paralyžiuojančių dujų panaudojimo atvejus – 2016 metų gruodį ir 2017 metų kovą – HRW apklausė 60 liudininkų ir surinko nuotraukų bei vaizdo įrašų.

Per įtariamą balandžio 4 dienos zarino dujų ataką Chan Šeichūne žuvo mažiausiai 92 žmonės, tarp jų 30 vaikų, dar šimtai buvo sužeisti, nurodė vietos gyventojai ir aktyvistai.

Pasak vietos gyventojų, pirmoji bomba, kaip manoma, su nervus paralyžiuojančiu zarino užtaisu, buvo numesta prie miesto pagrindinės kepyklos, o vėliau per kelias minutes buvo numestos dar trys ar keturios didelės griaunamosios galios bombos.

Dešimtyse gyventojų pateiktų nuotraukų ir vaizdo įrašų matyti pirmosios bombos sprogimo duobėje likęs žalias bombos liekanos fragmentas. Manoma, kad tai buvo sovietų gamybos bomba „KhAB-250“, nurodė HRW.

Trys įtariamos atakos Hamoje

„Human Rights Watch“ pranešė, kad gruodžio 11 ir 12 dienomis karo lėktuvams atakavus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kontroliuojamą teritoriją rytinėje Hamoje, nuo nervus paralyžiuojančių medžiagų mirė 64 žmonės.

Vietos gyventojai ir aktyvistai pateikė žuvusiųjų pavadžių sąrašą, o „Human Rights Watch“ dėl šios įtariamos cheminės atakos apklausė keturis liudininkus ir du medicinos darbuotojus.

Per trečią įtariamą cheminę ataką šiaurinėje Hamoje kovo 30 dieną buvo sužeista dešimtys civilių gyventojų ir kovotojų, tačiau pranešimų apie žuvusiuosius negauta, pranešė vietos gyventojai ir medikai, kuriais remiamasi agentūros pranešime.

Visos keturios atakos, per kurias, kaip įtariama, buvo panaudotos nervus paralyžiuojančios medžiagos, įvyko rajonuose, kuriuose prieš vyriausybę kovojantys kovotojai kelia grėsmę vyriausybės kariuomenės aviacijos bazėms, sako HRW.

Įtariamos atakos buvo sistemingo, kai kada – prieš civilius gyventojus; pagal teisinius kriterijus tai priskirtina prie nusikaltimų žmoniškumui, sakoma organizacijos pranešime.

Praėjusį mėnesį B.Assadas interviu naujienų agentūrai AFP sakė, kad įtariama zarino dujų ataka Chan Šeichūne buvo sufabrikuota Vakarų, ieškant preteksto JAV raketų smūgiui į Sirijos vyriausybės aviacijos bazę.

Pasak teises ginančios organizacijos, įtariamų atakų pasikartojimas leidžia abejoti Sirijos ir Rusijos paaiškinimais, kad nuodingos medžiagos Chan Šeichūne pasklido bombai pataikius į ten buvusį cheminių ginklų sandėlį.

„Neįtikėtina, kad įprastos bombos pataikė į cheminių medžiagų slėptuves skirtingose šalies dalyse“, – sakoma ataskaitoje, pavadintoje „Mirtis nuo chemikalų“.

Pasaulinė Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) įtarimus dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje tiria kartu su bendra Jungtinių Tautų ir OPCW komisija, kuriai pavesta nustatyti, kas yra atsakingas už šias atakas.

Remdamasi didėjančia įrodymų dėl daugkartinio cheminio ginklo panaudojimo gausa, HRW ragina JT Saugumo Tarybą dar kartą kreiptis į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą, kad būtų pradėtas tyrimas dėl karo nusikaltimų.

2014 metais tokią Tarybos iniciatyvą blokavo pagrindinė B.Assado sąjungininkė Rusija ir Kinija.