Venesueloje jau ilgiau kaip mėnesį tęsiasi audringi protestai prieš vyriausybę, pareikalavę žmonių gyvybių.

Jo pareiškimas buvo padarytas minint Gegužės 1-ąją, tūkstančiams šalininkų Karakase. Tuo tarpu saugumo pajėgos ašarinėmis dujomis ir vandens patranka vaikė antivyriausybinius demonstrantus kitose sostinės vietose.

Prezidento pareiškimas tikriausiai padidins tarptautinį susirūpinimą dėl Venesuelos demokratijos ir nuogąstavimus, kad ši šalis ritasi į pilietinio konflikto bedugnę.

Opozicija iškart šią taktiką pasmerkė kaip „valstybės perversmą“ ir paragino protestuotojus nuo antradienio „blokuoti gatves“. Opozicija nurodė, kad trečiadienį organizuoja „megaprotestą“.

„Žmonės, į gatves! Privalote nepaklusti tokiai beprotybei!“ – „Twitter“ parašė opozicijos lyderis Henrique Caprilesas.

Opozicijos kontroliuojamo Kongreso lyderis Julio Borgesas sakė: „(Pagal) tai, ką iš nevilties siūlo Maduro, ... Venesuela niekada nebegalės turėti tiesioginių, laisvų ir demokratinių rinkimų.“

N. Maduro sakė, jog pasinaudos savo galiomis ir įkurs 500 narių steigiamąjį susirinkimą, atstovaujantį „darbininkų klasės bazei“ ir vietos taryboms, kad jis perrašytų konstituciją. Kongresas į šį procesą nebūtų įtrauktas.

Šio įsako reikėjo, kad būtų „blokuotas fašistinis perversmas“, anot prezidento, gresiantis šaliai.

N.Maduro savo socialistų vyriausybę vaizduoja kaip JAV vadovaujamo kapitalistinio sąmokslo auką.

Nesibaigiantys protestai

Naujasis susirinkimas, turintis parašyti konstituciją, bus „piliečių steigiamoji institucija, ne politinių partijų – liaudies steigiamoji institucija“, sakė prezidentas ir pridūrė, kad Nacionalinė rinkimų taryba antradienį pradės ruoštis šiam procesui.

N. Maduro žingsnis atkartoja jo velionio pirmtako Hugo Chavezo veiksmus: šis socialistas 1999 metais įkūrė 131 atstovo steigiamąjį susirinkimą, parengusį dabartinę Venesuelos konstituciją. Jos tekstas buvo didžiule balsų persvara priimtas referendume.

Tačiau tuomet charizmatiškasis H. Chavezas turėjo entuziastingą visuomenės paramą. Dabartiniam prezidentui, priešingai, nepritaria septyni dešimtadaliai venesueliečių, nurodo agentūros „Venebarometro“ atlikta visuomenės apklausa.

Ši antipatija buvo aiškiai pastebima ir gatvėse. Riaušėms pasirengę policininkai susirėmė su šimtais protestuotojų, svaidžiusiais akmenis ir bandžiusiais prasiveržti pro saugumo užtvaras prie Nacionalinės rinkimų tarybos būstinės.

Opozicijos lyderiai žadėjo nemažinti protestų ir toliau reikalauti pirmalaikių rinkimų. Taip siekiama atsikratyti N.Maduro, kurio kadencija turi baigtis kitų metų pabaigoje.

Opozicija kaltina prezidentą dėl ekonominės krizės, kuri nulėmė didelį maisto ir vaistų trūkumą.

Praėjusį mėnesį per protestuotojų ir policijos susirėmimus žuvo 28 žmonės, nurodo prokurorai.

Karakase į galvą buvo sužeistas vienas parlamentaras, rodo nuotraukos, kurias internete paskelbė jo šalininkai. Panašūs protestai vyko ir kituose šalies miestuose.