Vašingtonas ir Seulas sutarė dėl Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD) dislokavimo Pietų Korėjoje pernai liepą, siekdami neutralizuoti Pchenjano raketų keliamą grėsmę. Šiaurės Korėja nepaiso jai paskelbtų kelių Jungtinių Tautų sankcijų paketų ir sparčiai vysto savo balistinių raketų programą.

THAAD Pietų Korėjoje „jau pasiekė pirminius sulaikymo pajėgumus“, naujienų agentūrai AFP sakė nežinomu norėjęs likti pareigūnas.

Pirminiai pajėgumai bus papildyti vėliau šiemet, kai į šalį bus atgabenta daugiau įrangos ir komponentų, papildysiančių šią sistemą, sako pareigūnai.

Visgi šios sistemos dislokavimui Pietų Korėjoje griežtai prieštarauja Kinija – Pekinas baiminasi, kad THAAD pakenks jo kariniams pajėgumams. Be to, Kinija tvirtina, kad ši sistema kenkia regioninio saugumo pusiausvyrai.

THAAD sistema buvo dislokuota buvusiame golfo lauke pietinėje Songdžu apygardoje. Sistema gali numušti atskriejančias artimojo ar vidutinio nuotolio balistines raketas per galutinę jų skrydžio fazę.

Pekinas dėl THAAD dislokavimo savo ruožtu ėmėsi įvairių atsakomųjų priemonių prieš Seulą, įskaitant netgi draudimą į šalį atvykti turistų grupėms.

Kinija nusitaikė ir į korėjiečių mažmeninės prekybos konglomeratą „Lotte“, valdžiusiam buvusį golfo aikštyną, kuriame dabar dislokuota priešraketinės gynybos sistema. Buvo uždarytos 85 iš 99 Kinijoje esančių šios bendrovės parduotuvių.

Tuo tarpu didžiausias Pietų Korėjos automobilių gamintojas „Hyundai Motor“ irgi skundėsi, kad pardavimai Kinijoje smarkiai sumažėjo.

THAAD sistema Pietų Korėjoje buvo dislokuota Korėjos pusiasalyje tvyrant didžiulei įtampai po virtinės Pchenjano raketų bandymų. Be kita ko, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija perspėja, kad „neatsisakoma“ ir Šiaurės Korėjos problemos sprendimo kariniu būdu.

Kas turėtų mokėti?

Kita vertus, D. Trumpas praėjusią savaitę abstulbino Seulą, kai pasakė, kad Pietų Korėja už THAAD sistemą turėtų sumokėti 1 mlrd. dolerių (apie 922 mln. eurų).

„Informavau Pietų Korėją, kad būtų priimtina, jei jie sumokėtų. Tai sistema už milijardą dolerių“, – sakė D. Trumpas pranešime.

„Ji fenomenali, numuša raketas padangėje“, – sakė jis.

Seulas savo ruožtu pareiškė, kad pagal Ginkluotųjų pajėgų statuso susitarimą, reguliuojantį JAV karinį buvimą šalies teritorijoje, Pietų Korėja turi tik suteikti vietą ir sukurti infrastruktūrą THAAD sistemai, o už jos dislokavimą ir priežiūrą yra įsipareigojęs mokėti Vašingtonas.

Raketų gynybinio projekto direktorius Thomas Karako iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro pažymėjo, kad Pietų Korėjoje dislokuota THAAD sistema turi tik vieną raketų gaudyklių bateriją ir negali aprėpti visos šalies teritorijos.

Tačiau, pasak jo, tai yra svarbus pirmas žingsnis.

„Svarbiausia ne turėti tobulą skydą, o laimėti laiko ir tokiu būdu padidinti bendrą atgrasymo patikimumą“, – AFP sakė Th. Karako.

„Pietų Korėja su THAAD padeda pranešti Šiaurės Korėjai, kad šiandien netinkama diena atakuoti. Tai nereiškia, kad jie nepadarytų didelės žalos – jie padarytų – tačiau tai sustiprina bendrą poziciją“, – pridūrė jis.

D. Trumpas savo ruožtu pirmadienį netikėtai pareiškė, kad neatmestų galimybės tam tikromis sąlygomis susitikti su Pchenjano režimo lyderiu Kim Jong Unu.

„Jei jos (sąlygos) būtų priimtinos man su juo susitikti, žinoma, susitikčiau. Man būtų garbė tai padaryti“, – pareiškė jis leidiniui „Bloomberg News“.