Per Tarptautinės darbo dienos demonstraciją šimtai tūkstančių kubiečių susirenka Havanos revoliucijos aikštėje, virstančioje raudonos, mėlynos ir baltos spalvos nacionalinių vėliavų, F. Castro portretų jūra.

Tačiau buvęs lyderis mirė pernai lapkritį, o jo jaunesnis brolis Raulis Castro, valdžioje išbuvęs kiek ilgiau nei dešimtmetį, sakė, kad atsistatydins ateinančių metų vasarį.

R. Castro atsargiai atveria Kubos valstybinę ekonomiką ir stiprina ryšius su kitomis šalimis. Ypač didelio dėmesio sulaukė jo pastangos atkurti diplomatinius santykius su Jungtinėmis Valstijomis.

Kita vertus, pirmadienį vyksiantis paradas veikiausiai perteiks besibaigiančios epochos nuojautą. Vis dar nežinoma, kas ateinančiais metais perims šalies vairą iš R. Castro.

Daugelis spėlioja, kad nauju lyderiu gali tapti 56 metų Miguelis Diazas-Canelis, Valstybės tarybos pirmininko pavaduotojas. Šis veikėjas turi darbo ministrų postuose patirties ir užima svarbias pareigas Kubos komunistų partijoje, bet manoma, kad jis menkai palaikomas kariuomenės.

„Yra labai didelis netikrumas dėl 2018-ųjų“, – sakė buvęs Kubos centrinio banko pareigūnas Pavelas Vidalis, dabar dirbantis Kolumbijos Šv. Ksavero universitete.

Jo nuomone, „galima tikėtis tęstinumo proceso“, kad R. Castro pradėtos reformos bus toliau vykdomos, „bet ne tokiu pačiu greičiu“.

Kubos ekonomika smarkiai priklausoma nuo kitos šalies – naftos turtingos Venesuelos. Joje pirmadienį irgi vyks Gegužės 1-osios eitynės.

Per paradą Havanoje pirmadienį bus demonstruojamas palaikymas Venesuelos kairiajai vyriausybei, atsidūrusioje keblioje padėtyje dėl audringų opozicijos protestų, sakė pagrindinis Kubos profesinių sąjungų lyderis Ulises Guilarte.

Venesuela savo kairiųjų pažiūrų sąjungininkams Havanoje parduoda naftą mažesne kaina. Kuba šiuo metu išgyvena recesiją, smarkiai veikiama savo sąjungininko Karakaso ekonomikos krizės.

Vašingtone įsikūrusios Kubos studijų grupės analitikas Andrew Otazo sakė naujienų agentūrai AFP, kad Kuba pradeda ieškoti kitų naftos eksportuotojų, baimindamasi galimos Venesuelos vyriausybės griūties.