Už uždarų durų vykusiame balsavime 87 balsais prieš 2 parlamento pirmininkas I. Meta išrinktas Albanijos prezidentu. Nors šalies parlamente yra 140 vietų, balsavime dalyvavo tik 89 parlamentarai, dėl to politikui reikėjo gauti mažiausiai 71 balsą. Tikimasi, kad valdžia I. Metai bus perduota liepos 24-ąją.

„Darysiu viską visomis savo išgalėmis, kad pateisinčiau jūsų gautą pasitikėjimą tarnauti visiems Albanijos piliečiams, Albanijos Konstitucijai, svarbiausiems interesams, susijusiems su nacionaliniu stabilumu, saugumu ir mūsų šalies Europoje ateitimi“, - teigė išrinktasis prezidentas.

Pirmoji I. Metą pasveikino JAV ambasada sostinėje Tiranoje. Vašingtonas pareiškė laukiąs, kada galės pradėti dirbti su Albanijos lyderiais, siekiant spręsti šalies problemas ir kurti galimybes Albanijos žmonėms.

Išrinktasis prezidentas prisipažino neįsivaizdavęs, kad kada nors taps prezidentu. Būdamas studentu jis tik svajojo tapti profesoriumi. Ekonomistas I. Meta 1990-aisiais pradėjo dalyvauti šalies politiniame gyvenime, o sulaukęs 48 metų, I. Meta yra vienas iš ilgiausiai pokomunistinėje Albanijoje tarnaujančių politikų. 30-ies jis tapo jauniausiu kada nors šalies ministru pirmininku, taip pat ėjo užsienio reikalų, integracijos ir ekonomikos, prekybos ir energetikos ministro pareigas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino išrinktąjį Albanijos Respublikos Prezidentą Ilirą Metą.

Šiemet abi šalys mini jau 25-ąsias diplomatinių santykių metines. Šalies vadovė pareiškė viltį, kad naujajam prezidentui einant pareigas ir toliau bus plėtojamas atviras dvišalis dialogas ir bendradarbiavimas Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje.

Prezidentė taip pat palinkėjo, kad tolesnis nuoseklus Europos Sąjungos ir Albanijos ryšių stiprinimas atvertų dar daugiau galimybių abiejų valstybių piliečiams kartu įgyvendinti naudingas veiklas, pažinti šalis ir kultūras.

Sveikinime šalies vadovė išrinktajam Prezidentui palinkėjo sėkmės, o Albanijos žmonėms – vienybės ir klestėjimo, sakoma Prezidentės spaudos tarnybos pranešime.