Viršūnių susitikime dalyvaus 27 ES valstybės narės, tačiau nebus JK atstovo. Susitikimo metu bus priimtos derybų dėl „Brexit“ gairės.

ES tvirtina, kad derybose dėl JK išstojimo iš Bendrijos pirmiausiai turės būti daroma pažanga skyrybų klausimais, o tik tada bus galima pradėti kalbėtis apie ateities prekybos santykius.

Oficialios derybos tarp Londono ir ES prasidės po pirmalaikių JK parlamento rinkimų birželio 8 dieną.

Prieš susitikimą ES valstybių narių lyderiams rašytame laiške Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad JK pirmiausiai privalo išspręsti skyrybų klausimus, susijusius su žmonėmis, pinigais ir Airija, o tik tada bus galima pradėti bet kokias derybas dėl prekybos susitarimo po „Brexit“. Tačiau JK vyriausybė teigė nenorinti atidėlioti pokalbių dėl ateities prekybos santykių.

Anot D. Tusko, svarbiausiais klausimais išlieka JK gyvenančių 3 mln. ES piliečių ir 1 mln. Sąjungoje gyvenančių britų likimas. EVT pirmininkas ragino užtikrinti ES piliečiams „veiksmingas, vykdytinas, nediskriminacines ir visapusiškas“ garantijas. JK taip pat privalo įgyvendinti visus finansinius įsipareigojimus, kuriems pritarė tapdama ES valstybe nare. Didelė svarba bus taip pat skiriama sienai tarp Airijos ir Šiaurės Airijos.

ES pareigūnai apytikriai skaičiuoja, kad, pagal ES biudžeto taisykles, JK privalės susimokėti 60 mlrd. svarų sąskaitą. JK politikai pareiškė, kad vyriausybė nemokės tokios sumos.

„Nėra nemokamų pietų. Britai privalo tai žinoti“, – teigė Vokietijos finansų ministras Volfgangas Šoiblė.