Kijevas argumentuoja, kad šios lėšos buvo pavogtos iš valstybės biudžeto ir turi būti į jį grąžintos.

„Atvažiavau čia generaliniam prokurorui ir NSGT (Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos) pateikus ataskaitą, kad buvo užbaigtas tyrimas, priimtas teisimo sprendimas konfiskuoti 1,4 mlrd. dolerių, priklausiusių buvusiam prezidentui ir jo klikai, ir šiandien vidurnaktį jis įsigaliojo“, - penktadienį Kijeve sakė P.Porošenka.

„Šiandien buvo paspaustas mygtukas, ir pinigai iš blokuojamų sąskaitų buvo pervesti į valstybės iždą“, - pridūrė jis.

P.Petro Porošenkos spaudos tarnyba nurodė, kad konfiskuojama suma yra 40 mlrd. grivinų. Kai V.Janukovyčius buvo valdžioje, ši suma buvo verta apie 5 mlrd. JAV dolerių.

„Šie pinigai buvo pavogti iš Ukrainos žmonių, - sakė P.Porošenka. - Jie buvo ištraukti iš kiekvieno ukrainiečio kišenės.“

2016 metais Ukrainos finansų priežiūros tarnyba nurodė, kad V.Janukovyčiaus ir jo bendražygiams priklausančios lėšos buvo įšaldytos Ukrainoje nuo 2014 metų Maidano revoliucijos.

Kremliaus remta ankstesnė šalies vadovybė kaltinama per ketverius valdymo metus susižėrusi milijardus dolerių. Galiausiai šis režimas buvo nuverstas per liaudies sukilimą, po kurio Ukraina atsigręžė į Vakarus, bet sukėlė įtūžį Maskvai.

2014-ųjų vasarį V.Janukovyčius ir jo artimiausi sąjungininkai pabėgo į Rusiją, o praėjus mažiau kaip savaitei Šveicarija irgi įšaldė nuversto lyderio ir dar 19 jo aplinkos narių sąskaitas.

2014-ųjų balandį Ukrainos generalinio prokuroro pareigas ėjęs pareigūnas apkaltino V.Janukovičių ir jo bičiulius vadovavus nusikalstamai gaujai, pavogusiai iš šalies iždo iki 100 mlrd. dolerių.

Tiksli senosios gvardijos išgrobstyta suma tebėra nežinoma.

Ukrainoje V.Janukovyčius gyveno itin prabangiai: prie Kijevo pasistatė didžiulius rūmus su žvėrynu, taip pat turėjo klasikinių automobilių kolekciją, vertą milijonų dolerių.

Auksinis duonos kepalas, kurį V.Janukovyčius demonstruodavo savo svečiams, tapo liaudies pasišlykštėjimo jo režimu simboliu.