Pažymėtina, kad šiame posėdyje dalyvaus Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Kelias pastarąsias savaites Vašingtono administracija skelbė perspėjimus, kad Jungtinės Valstijos nebetoleruos Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių užtaisų bandymų.

Jungtinės Valstijos ragino griežtinti JT sankcijas Šiaurės Korėjai, bet nori, kad Kinija imtųsi vadovauti diplomatinėms pastangoms šiai krizei išspręsti.

„Aptarsime, kokie žingsniai gali būti būtini siekiant didinti spaudimą Pchenjanui, kad jis persvarstytų savo dabartinę poziciją“, – susitikimo išvakarėse interviu televizijai „Fox News“ sakė R. Tillersonas.

Turėdamas omenyje Kiniją, jis pridūrė: „Išbandysime jų pasiryžimą padėti mums spręsti šią rimtą grėsmę. Kinai mums pasakė, jog informavo režimą, kad jei jie vykdys tolesnius branduolinius bandymus, Kinija pati imsis sankcijų veiksmų.“

Per šį posėdį nebus priimta jokia rezoliucija, bet jis sudarys sąlygas Jungtinėms Valstijoms bei jų sąjungininkėms įpareigoti Kiniją pasinaudoti savo svertais ir suvaldyti Pchenjaną.

Šiaurės Korėja siekia pasigaminti ilgojo nuotolio raketų, galinčių branduoline galvute smogti JAV žemyninei daliai, ir jau yra įvykdžiusi penkis branduolinius bandymus, du iš jų – pernai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakė, kad teiktų pirmenybę diplomatiniam sprendimui, bet pripažino, kad padėtis labai pavojinga.

„Yra šansas, kad galiausiai galbūt galime dalyvauti dideliame, dideliame konflikte su Šiaurės Korėja. Absoliučiai, – sakė jis interviu naujienų agentūrai „Reuters“. – Mums tikrai patiktų viską išspręsti diplomatiškai, bet tai labai sunku.“

Kinija, pagrindinė Pchenjano prekybos partnerė, ne kartą ragino grįžti prie derybų dėl branduolinio nusiginklavimo, bet nenorėjo naudoti ekonominio spaudimo, galinčio destabilizuoti Šiaurės Korėją.

JT Saugumo Taryba Šiaurės Korėjai yra paskelbusi šešis sankcijų paketus, iš jų du – pernai, kad reikšmingai padidintų spaudimą ir neleistų šios šalies Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimui gauti pajamų konvertuojama valiuta, reikalingų jo karinėms programoms finansuoti.

Tačiau JT sankcijų ekspertai ne kartą sakė Tarybai, kad šios priemonės nepadarė didelio poveikio Pchenjanui, nes buvo prastai įgyvendinamos.

Jungtinės Valstijos, šį mėnesį pirmininkaujančios Tarybai, paragins JT nares imtis veiksmų ir visiškai įgyvendinti sankcijas, kurios šiuo metu yra griežčiausios iš taikomų kuriai nors šaliai.