Bendrijos lyderiai šeštadienį susitiks Briuselyje be Didžiosios Britanijos, kad priimtų „Brexit“ derybų gaires. Prognozuojama, kad Airija prašys 27 ES šalių lyderių pritarti minėtai idėjai dėl Šiaurės Airijos.

„Numatome, kad Airija šeštadienį prašys prie Europos Vadovų Tarybos protokolo pridėti pareiškimą, kad salos suvienijimo atveju pagal Didžiojo penktadienio susitarimą suvienyta Airija būtų ES narė“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES Tarybos šaltinis.

„Nesitikime, kad bus pakeistos pačios gairės – tik (turėtų būti pridėtas) pareiškimas prie protokolo“, – aiškino šaltinis, pageidavęs likti nežinomas.

Britanijai per referendumą apsisprendus pasitraukti iš Europos Sąjungos iškilo virtinė opių klausimų dėl Šiaurės Airijos ateities, pavyzdžiui, kaip būtų laikomasi 1998 metais sudaryto Didžiojo penktadienio taikos susitarimo ir koks būtų sienos su Airija statusas.

Istorinė taikos sutartis, užbaigusi dešimtmečius trukusį smurtą šioje Britanijos provincijoje, numato galimybę Šiaurės Airijai susivienyti su Airijos Respublika, jeigu būtų pasirinkta taip padaryti.

Pasak ES, su Šiaurės Airija susiję klausimai yra tarp problemų, kurios turi būti išspręstos „Brexit“ sutartimi prieš pradedant derybas dėl ES ir Jungtinės Karalystės būsimos prekybos sutarties.

Kitas svarbus su šiuo procesu susijęs klausimas, kurį ES nori išspręsti – Britanijos pasitraukimo finansiniai aspektai. ES šaltiniai prognozuoja, kad šios skyrybos Britanijai kainuos apie 60 mlrd. eurų.

Lyderiai tarsis ir dėl Britanijoje gyvenančių 3 mln. ES šalių piliečių, taip pat milijono Bendrijoje gyvenančių britų likimo.

Briuselis tvirtino, kad šeštadienį pridėjus vadinamąjį Kenny tekstą, pavadintą Airijos premjero Endos Kenny vardu, Airijos ir Šiaurės Airijos padėtis nepasikeistų.

„Jis tik konstatuotų akivaizdų dalyką, kad suvienyta Airija toliau būtų ES narė“, – sakė ES Tarybos šaltinis.

„Aišku, ES neužima kokios nors pozicijos dėl Airijos suvienijimo galimybės. Jeigu toks klausimas iškiltų, jį turėtų spręsti Airijos ir Šiaurės Airijos žmonės, kaip numatyta Didžiojo penktadienio susitarime“, – pridūrė šaltinis.

Kita vertus, ES yra sakiusi, kad Škotija turėtų iš naujo prašytis priimama į bloką, jeigu po „Brexit“ nubalsuotų už nepriklausomybę nuo Britanijos.

Šeštadienį 27 ES šalių planuojamose priimti derybų gairėse Šiaurės Airijos klausimas nėra kaip nors ypatingai pabrėžiamas.

„Reikės lanksčių ir vaizduotės reikalaujančių sprendinių, įskaitant tikslą išvengti „kietos“ sienos“ tarp Airijos ir šiaurės Airijos, sakoma projekte.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)