Šiaurės rytinio Kolmaro miesto teismas pranešė, kad buvęs Kosovo premjeras Ramushas Haradinajus išleistas į laisvę. Teismo sprendimui apskųsti skirtos penkios dienos.

Sausio 5-ąją Prancūzijos policija pagal Serbijos arešto orderį dėl įtariamų karo nusikaltimų sulaikė R. Haradinajų. Politiko sulaikymas sukėlė įtampą tarp Kosovo ir Serbijos.

Politikas 1998-1999-aisiais Kosovo konflikto metu buvo sukilėlių Kosovo išsilaisvinimo armijos vadas. Po konflikto Kosovas galiausiai paskelbė nepriklausomybę. Serbija kaltina politiką prižiūrėjus etninių serbų kankinimo ir žudynių kampaniją. R. Haradinajui Jungtinėse Tautose (JT) du kartus grėsė kaltinimai karo nusikaltimais, bet politikas abu kartus buvo išteisintas.

Ekspremjero advokatės teigimu, teismas nusprendė neišduoti R. Haradinajaus, nes jis Serbijoje nesulauktų teisingo ir sąžiningo teismo proceso.

„Laukdamas šio sprendimo jis prarado tris su puse mėnesio“, - naujienų agentūrai AP sakė advokatė ir pridūrė: „Laimei, viskas baigta“. Kol kas nežinoma, ar politikas liks Prancūzijoje.

Dėl R. Haradinajaus paleidimo Serbijos ministras pirmininkas Aleksandras Vučičius sušaukė skubų vyriausybės posėdį. Anksčiau Serbija yra pareiškusi galinti panaikinti ekstradicijos susitarimą su Prancūzija, jei ji neišduos R. Haradinajaus.

Serbijos ministras pirmininkas Aleksandras Vučičius tokį sprendimą laiko gėdingu. Jo žodžius ketvirtadienį cituoja AP.

„Serbijos Respublika, Serbijos vyriausybė mano, jog sprendimas yra gėdingas, skandalingas, neteisėtas, visiškai neteisingas ir, be kita ko, politinis“, - pareiškė Serbijos ministrų kabineto vadovas.

AP taip pat praneša, kad Serbijos vyriausybė nusprendė atšaukti savo ambasadorių Paryžiuje konsultuotis ir nusiųs protesto notą dėl teismo sprendimo.