„JAV priešraketinės gynybos sistemos priemonės jau šiandien turi galimybę perimti Rusijos ir Kinijos balistines raketas, ir kelia grėsmę Rusijos ir Kinijos strateginėms branduolinėms pajėgoms. Ateityje šios galimybės didės“, – pareiškė Rusijos Generalinio štabo Vyriausios operatyvinės valdybos viršininko pavaduotojas generolas leitenantas Viktoras Poznichiras, kurį cituoja „Interfax“.

„Amerikiečių priešraketinės gynybos bazių buvimas Europoje, priešraketinės gynybos laivų buvimas netoli Rusijos teritorijos esančių jūrų ir vandenynų akvatorijose, sukuria galingą užslėptą branduolinį komponentą galimam staigaus branduolinių raketų smūgiui į Rusijos Federaciją“, – pareiškė V. Poznichiras tarptautinio saugumo konferencijoje „MCIS-2017“ Maskvoje.

Paskaičiavo, per kiek laiko numuštų raketas

Kitas pranešėjas toje pačioje konferencijoje – Rusijos Gynybos ministerijos Aviacijos ir kosmoso gynybos pajėgų centrinio mokslo tyrimų instituto vadovas Sergejus Jagolnikovas pateikė nemažiau pesimistinius vertinimus. Jis faktiškai patvirtino V. Poznichiro pareiškimus ir pridūrė, kad JAV priešraketinė sistema gali numušti Rusijos tarpžemyninės balistines raketas jau 150-ąją skrydžio sekundę.

„20 sekundžių – tai starto aptikimas. 20 sekundžių – kovos valdybos komandų davimo laikas. 45 sekundės – priešraketinės gynybos raketos parengimo startui laikas, nustatant susidūrimo koordinates. Tokiu būdu, 150 sekundėje pagal laiko balansą realiai galimas tarpžemyninės balistinės raketos numušimas“, – paaiškino S. Jagolnikovas, kurio žodžius cituoja RIA „Novosti“.

Rusams nėra ko baimintis, nes situacija kontroliuojama

Vis dėlto, Federacijos taryba įsitikinusi, kad Rusija duos tinkamą atsaką galimai branduolinei JAV atakai.

Federacijos tarybos Gynybos ir saugumo komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Francas Klincevičius įsitikinęs, kad aukštas amerikiečių priešraketinės gynybos įvertinimas iš Rusijos kariškių pusės – tai ne Gynybos ministerijos signalas, o priešingai, pretekstas JAV vadovams susimąstyti apie tai, kad bet kokia įvykių eiga Rusijai nebus netikėta. Jis įsitikinęs, kad Rusijos gyventojams nėra ko baimintis, nes situacija yra kontroliuojama.

„Nėra abejonių, kad tokie pareiškimai turi konkrečius adresatus. Pirmasis adresatas – pasaulio bendruomenė. Antra, pasiųstas aiškus signalas JAV vadovybei, kad bet kokia įvykių eiga netaps netikėtumu mums. Manau, kad šis priminimas nebus perviršinis. Tegul, kaip sakoma, jie žino, kad mes žinome“, – pareiškė F. Klincevičius, kurio žodžius cituoja TASS.

Pasak jo, šiuo metu pati patikimiausia taikos išsaugojimo garantija – „mūsų gebėjimas pačiu griežčiausiu būdu atsakyti į galimą agresiją“.

„Štai būtent tai, visų pirma, kaip man atrodo, ir turėjo omenyje Rusijos Ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo operatyvinio štabo viršininko pavaduotojas savo pranešime“, – pažymėjo F. Klincevičius.