„Kol tęsiasi priešiški, agresyvūs Amerikos veiksmai, mes nenutrauksime branduolinių ir raketų bandymų“, – pareiškė pareigūnas.

Sok Chol Wonas yra Šiaurės Korėjos Socialinių mokslų akademijos Žmogaus teisių instituto direktorius, jam suteikė įgaliojimus duoti interviu CNN visais klausimais.

Šiaurės Korėjos pareigūno interviu pasirodė JAV valdžios pareigūnams raginant griežtinti ekonomines sankcijas Šiaurės Korėjai bei didinti politinį spaudimą, bet po Senato pranešimo apie Pchenjano branduolinių ir raketų bandymų keliamos grėsmės pasigirdo raginimų ieškoti dialogo.

Įtampos kupinas metas

Dar vienas branduolinis bandymas sustiprintų jau tvyrančią įtampą Korėjos pusiasalyje, D. Trumpo administracijai dislokuojant regione didelį kiekį karinės įrangos.

Sok Chol Wono teigimu, praėjusį antradienį vykę didelio masto artilerijos mokymai, surengti Šiaurės Korėjos kariuomenės 85-ojo jubiliejaus proga, buvo įspėjimas JAV prezidentui.

„Šie mokymai – tiesioginis atsakas į Jungtinių Valstijų agresyvius poelgius“, – sakė jis.

Tiesa, ekspertų įsitikinimu, nepaisant karinių pratybų ir karinės įrangos dislokavimo, atviras konfliktas tarp Šiaurės Korėjos ir JAV su regioninėmis sąjungininkėmis menkai tikėtinas.

JAV ragina griežtinti sankcijas ir daryti diplomatinį spaudimą

D. Trumpas pakartotinai paragino Šiaurės Korėjos vienintelę sąjungininkę ir pagrindinę ekonominę rėmėją Kiniją pasistengti įtikinti savo kaimynę elgtis išmintingiau.

Trečiadienį Baltuosiuose Rūmuose vykusiame neeiliniame susirinkime Senatas buvo informuotas Šiaurės Korėjos klausimais.

Dalis senatorių sakė nustebę, nes nėra naujos informacijos, turint omenyje įtampą Korėjos pusiasalyje.

„Neišgirdome nieko, ko nebūtų laikraščiuose“, – sakė senatorius Jeffas Merkley.

Po susirinkimo buvo išplatintas bendras pranešimas, kuriame teigiama, kad JAV siekia stabilumo ir branduolinių bandymų nutraukimo Korėjos pusiasalyje.

„Liekame atviri deryboms, siekiant šio tikslo. Tiesa, išliekame pasirengę gintis ir ginti savo sąjungininkus“, – rašome pranešime, pasirašytame valstybės sekretoriaus Rexas Tillersono, gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus Dano Coatso.