Pekinas siekia sustiprinti savo karines jūrų pajėgas, kad jos būtų pajėgios veikti atokiuose regionuose.

Spalvingais kaspinais papuoštas 001A tipo laivo korpusas buvo „perkeltas iš sausojo doko į vandenį per nuleidimo ceremoniją“ šiaurės rytiniame Daliano uostamiestyje, sakoma valstybinio transliuotojo CCTV pranešime.

Po juostelės perkirpimo ceremonijos į laivo pirmagalį tradiciškai buvo sudaužytas šampano butelis.

Pasak analitikų, šis laivas yra Pekino „statuso simbolis“ teritorinių ginčų krečiamame regione, bet nekelia didelės grėsmės moderniems JAV lėktuvnešiams.

Kinijos gynybos ministerija anksčiau yra paskelbusi, kad naujojo laivo vandentalpa bus 50 tūkst. tonų ir kad jis bus varomas įprastų variklių, o ne branduolinio reaktoriaus.

Planuojama, kad jo aviacijos grupę sudarys kinų gamybos lėktuvai J-15 ir kiti orlaiviai.

„Naujo lėktuvnešio nuleidimas į vandenį yra visų pirma simbolinis įvykis, nes laivą įrengti ir atlikti pirmuosius tikrus bandymus jūroje užtruks dar apie dvejus metus“, – sakė Prancūzijoje įsikūrusio Karo akademijos strateginių tyrimų instituto Kinijos ekspertė Juliette Genevaz.

Kita vertus, šis įvykis žymi „technologijų šuolį“ Kinijoje ir rodo, kad ateityje šalis gali pasistatyti daugiau lėktuvnešių, pridūrė ji.

001A yra nauja Kinijos lėktuvnešių klasė. Pirmasis šalies lėktuvnešis „Liaoning“ buvo pastatytas įsigijus iš Ukrainos daugiau kaip prieš 25 metus Sovietų Sąjungoje surinktą korpusą. 2012 metais, po didelio masto įrengimo darbų, šis laivas buvo priimtas į šalies ginkluotąsias pajėgas.

Pasistačiusi savo lėktuvnešį Kinija taps viena iš nedaugelio karinių galybių, turinčių šios klasės karinių laivų. Lėktuvnešių taip pat turi Jungtinės Valstijos, Rusija ir Didžioji Britanija.
Vis dėlto ekspertai pabrėžė, kad Kinijos karinės jūrų pajėgos dar smarkiai atsilieka nuo Amerikos, didžiausios pasaulinės jūrinės galiūnės, turinčios kelis lėktuvnešius.

Kinijos kariuomenės analitikas Jamesas Charas, dirbantis Singapūro S. Rajaratnamo tarptautinių studijų mokykloje, sakė, kad naujasis laivas Kinijai bus veikiau „statuso simbolis“, pabrėžiantis šalies dominavimą Rytų Kinijos ir Pietų Kinijos jūrose.

„Labai mažai tikėtina, kad jis kels grėsmę JAV, žinant, kokie pažangūs yra Amerikos lėktuvnešiai“, – sakė J. Charas.

Pranešimas apie į vandenį nuleistą laivą žymi tolesnes Kinijos pastangas susikurti tolimuose vandenynuose galinčias veikti karines jūrų pajėgas.

Pernai gruodį buvo atlikti pirmieji „Liaoning“ kovinių operacijų bandymai, o vėliau šis laivas išplaukė į Pietų Kinijos jūrą. Ši pažanga kelia nerimą Taivanui ir kitoms kaimyninėms šalims, tokioms kaip Japonija ir Vietnamas, reiškiančioms pretenzijas į teritorijas Rytų ir Pietų Kinijos jūrose.