Kremliaus remiami regiono lyderiai sakė, kad priemonė beveik nepadarė poveikio, nes iškart buvo pradėta naudoti elektra iš Rusijos.

Kijevas Luhansko separatistų administraciją kaltina už elektrą įsiskolinus 2,6 mlrd. grivinų (90 mln. eurų).

„Praėjusią naktį visiškai sustabdėme energijos tiekimą laikinai nekontroliuojamoms Luhansko srities dalims“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė valstybinės elektros bendrovės „Ukrenergo“ vadovas Vsevolodas Kovalčukas.

Luhansko ir didesnės kaimyninės Donecko provincijų dalis 2014 metais užėmė prorusiški separatistai, kaip mano Vakarai, padėdami Maskvos.

Ukraina mėgino separatistų kontroliuojamas teritorijas susigrąžinti ginklu. Konfliktas šalies rytuose jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių, be to, pakenkė Maskvos santykiams su Vakarais.

Luhansko respublika pasiskelbusių separatistų nepaprastųjų situacijų ministras Sergejus Ivanuškinas sakė, kad elektra didžiausiuose šalies miestuose buvo dingusi mažiau nei 40 minučių, nes buvo „pereita prie savų resursų“.

Regiono separatistų lyderis Vladislavas Deinega vėliau naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad Rusija iškart ėmėsi tiekti elektrą esamomis perdavimo linijomis.

Į pagalbą atėjo Rusija

Rusija neigia, kad surežisavo arba rėmė šį karą, keršydama už esą JAV pakurstytą 2013–2014 metų Maidano revoliuciją, per kurią buvo nuverstas Kremliaus palaikomas Ukrainos lyderis.

V.Deinega „Interfax“ sakė, kad regionas Rusijos elektrą naudojo ir 2014 metais, kai buvo sugedę Ukrainos elektros tinklai.

Priklausomybė nuo Rusijos elektros dar labiau atskiria separatistinį Rytų Ukrainos regioną nuo likusios šalies teritorijos dalies. Be to, prieš mėnesį Kijevas sustabdė visą prekybą su separatistų kontroliuojamomis teritorijomis.

Separatistiniame regione gyvena beveik 4 mln. žmonių, maždaug dešimtadalis visų Ukrainos gyventojų.

Konfliktas virto mažo intensyvumo kovomis, kurių Europos lyderiai, 2015 metų vasarį padėję parengti taikos susitarimą, neįstengė sustabdyti.

V.Deinega sakė, kad elektros išjungimo klausimas bus iškeltas trečiadienį, per reguliariai rengiamas derybas su Maskvos ir Kijevo atstovais Baltarusijos sostinėje Minske.

Derybas koordinuoja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO). Šios organizacijos medikas amerikietis sekmadienį žuvo Luhansko srityje sprogus minai.