„Reikia atsižvelgti, kad pažeidimas įvyko netoli mūsų statomos atominės elektrinės. Pažeidėjas buvo identifikuotas kaip civilis orlaivis. Pagal tarptautinės teisės normas ir Baltarusijos Respublikos įstatymus šiuo atveju jėgos priemonių prieš tą lėktuvą nenaudojome“, – sakė šalies karinių oro pajėgų vadas Olegas Dvigalovas.

„Nors su Lietuvos Respublika palaikomi geri kaimyniški santykiai, norėtųsi, kad Lietuva suprastų, kaip svarbu vykdyti susitarimus, tarptautinius įstatymus ir neleisti įvykti tokiems pažeidimams. Jeigu tokie atvejai kartosis, karinės oro pajėgos ir priešlėktuvinės gynybos pajėgos bus priverstos panaudoti ir jėgos poveikio priemones“, – kariškis sakė televizijai „Voen TV“.

„Norisi tikėti, kad tai buvo netyčinė piloto klaida, o ne iš specialiai suplanuota akcija, ir, tikiuosi, kad Lietuva tai patvirtins“, – pridūrė O. Dvigalovas.

Baltarusijos kariškiai sakė, kad nebuvo jokių aplinkybių, pateisinančių lietuvių orlaivio įvykdytą oro erdvės pažeidimą.

„Baltarusijos Respublika griežtai laikosi tarptautinių teisės normų dėl oro erdvės naudojimo ir turi teisę tikėtis, kad kaimyninės šalys laikysis oro erdvės suverenumo principo. Mes supratingai vertiname tokias situacijas, jeigu jos kyla dėl nenugalimos jėgos arba įvykus avarijai. Vis dėlto šiuo atveju nematome aplinkybių, pateisinančių Baltarusijos Respublikos valstybės sienos pažeidimą oro erdvėje“, – sakė kariuomenės oro erdvės naudojimo valdybos viršininkas Germanas Aleksandrovas.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį Lietuvos ambasadoriui įteikė protesto notą dėl Baltarusijos oro erdvės pažeidimo, kurį esą įvykdė lietuvių orlaivis.

„Balandžio 22 dieną į Baltarusijos Respublikos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Lietuvos Respublikos pasiuntinys Andrius Pulokas. Susitikimo metu Lietuvos diplomatinės misijos vadovui buvo įteikta nota, kurioje Baltarusija išreiškia protestą dėl užfiksuoto lietuvių orlaivio (įvykdyto) Baltarusijos Respublikos valstybinės sienos pažeidimo fakto“, – pranešė ministerijos spaudos tarnyba.

Pranešime pažymima, kad pažeidimas buvo užfiksuotas balandžio 19 dieną, 13 val. 40 minučių (vietos ir Lietuvos laiku). Orlaivis į Baltarusijos teritoriją įskrido iki 8 km, o po trijų minučių apsisuko ir išskrido iš Baltarusijos oro erdvės.

„Visą laiką, kol buvo Baltarusijos oro erdvėje, lėktuvas buvo kontroliuojamas priešlėktuvinės gynybos priemonėmis“, – nurodė Baltarusijos užsienio reikalų ministerija.

Notoje pažymima, kad Minskas laukia paaiškinimų dėl šio incidento, nurodė spaudos tarnyba.

Koks orlaivis pažeidė Baltarusijos oro erdvę, URM pranešime nesakoma.