Kodėl tai svarbu?

Prancūzija yra antroji pagal dydį ES ekonomika ir viena iš svarbiausių karinių ir diplomatinių galių pasaulyje.

Kadangi du iš keturių pirmaujančių kandidatų yra priešiškai nusiteikę ES ir NATO atžvilgiu, rinkimai gali dar labiau supurtyti po karo nusistovėjusią liberalią Vakarų pasaulio tvarką, kurią jau sukrėtė referendume priimtas Jungtinės Karalystės sprendimas išstoti iš ES ir Donaldo Trampo išrinkimas į Baltuosius Rūmus.

Kaip renkamas prezidentas?

Prezidentą tiesiogiai renka žmonės viename ar dviejuose balsavimo turuose. Jei per pirmąjį turą nė vienas kandidatas neužsitikrina absoliučios balsų daugumos, po dviejų savaičių rengiamas antrasis turas. Nuo 1956 m. antrojo rinkimų turo prireikė kiekvienuose prezidento rinkimuose.

Kas kandidatuoja?

Rinkimuose dalyvauja vienuolika kandidatų nuo kairiųjų iki kraštutinių dešiniųjų.

Keturi favoritai yra kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio fronto lyderė 48-erių Marin Le Pen, centro politinio judėjimo „En Marche“ („Pirmyn!“) lyderis 39-erių Emanuelis Makronas, konservatyvių respublikonų kandidatas 63-ejų Fransua Fijonas ir kraštutinių kairiųjų partijos „La France Insoumise“ („Nepasidavusi Prancūzija“) 65-erių lyderis Žanas Liukas Melanšonas.

Tarp kitų kandidatų: socialistų nominuotas 49-erių Benua Hamonas, „Ford“ gamyklos darbuotojas 50-metis Filipas Putu, už suverenitetą agituojantys 56-erių Nicolas Dupontas-Aignanas, 59-erių Fransua Aselino ir 75-erių Žakas Šeminadas, taip pat 47-erių Trockio ekonomikos dėstytoja Natali Arto ir 61-erių parlamentaras ir buvęs piemuo Žanas Lasalis.

Kaip vyksta rinkimai?

Šalyje yra 46,87 milijono registruotų rinkėjų. 66 tūkst. 546 rinkimų apylinkės atsidarė 8:00 val. vietos laiku (9:00 val. Lietuvos laiku) ir užsidarys 19:00 val. vietos laiku (20:00 val. Lietuvos laiku), t. y., valanda vėliau nei paskutiniuose rinkimuose 2012 m. Paryžiuje ir kituose didžiuosiuose miestuose rinkimai vyks iki 20:00 val. (21:00 val. Lietuvos laiku).

Šie rinkimai yra pirmieji 59-erius metus gyvuojančios Penktosios respublikos laikotarpiu, rengiami nepaprastosios padėties sąlygomis.

Balsavimo metu šalyje patruliuos daugiau kaip 50 tūkst. policijos pareigūnų ir 7 tūkst. kareivių iš antiteroristinės operacijos „Sentinelle“.

Kada bus žinomi rezultatai?

Daliniais rezultatais paremtos prognozės paprastai skelbiamos 20:00 val. vietos laiku, tačiau šiemet gali vėluoti dėl papildomos balsavimo valandos.

Du daugiausia balsų surinkę kandidatai rungsis gegužės 7 d. rengiamame antrajame ture.

Kitas prezidentas bus prisaikdintas gegužės 14 d. ir pareigas perims iš socialistų prezidento Fransua Holando.