Prezidento Donaldo Trumpo administracija mėgina išsklaidyti neaiškią situaciją dėl klaidinančių žinučių apie lėktuvnešio „USS Carl Vinson“ ir jo grupės buvimo vietą. Praėjusią savaitę buvo kalbama, kad armada plaukė Šiaurės Korėjos link.

„Tikimės, kad jie pasieks Japonijos jūrą po kelių dienų, iki šio mėnesio pabaigos“, – žurnalistams Sidnėjuje sakė M. Pence‘as.

„Šiaurės Korėjos režimas neturėtų klysti: Jungtinės Valstijos turi išteklių, personalo ir buvimą šiame pasaulio regione, kad prižiūrėtų savo interesus ir prižiūrėtų tų interesų bei mūsų sąjungininkių saugumą“, – pareiškė jis.

Pastarosiomis savaitėmis didėjo įtampa su Šiaurės Korėja, kuri vis dažniau rengia raketų bandymus, be to, vis labiau nuogąstaujama, kad šalis taip pat galbūt ruošiasi šeštam branduoliniam bandymui.

Balandžio 8 dieną JAV karinis laivynas pranešė, kad nurodė kovos grupei, sudarytai iš lėktuvnešio „USS Carl Vinson“ ir jį lydinčių laivų, „plaukti į šiaurę“ nuo Singapūro vandenų. Pasak laivyno pareigūnų, tai yra „apdairi priemonė“, kuria norima atgrasinti režimą.

„Mes siunčiame armadą. Labai galingą“, – tąsyk sakė D. Trumpas, kitiems pareigūnams tarsi leidus suprasti, kad laivai plaukė to regiono link.

Pentagono vadovas Jimas Mattisassakė, kad „USS Carl Vinson“ buvo „pakeliui“.

Tačiau JAV karinis jūrų laivynas antradienį pripažino, kad iš tikrųjų laivai buvo pasiųsti priešinga kryptimi: toliau nuo Singapūro ir arčiau Australijos, dalyvauti pratybose su australų laivynu.

Trečiadienį M. Pence‘as perspėjo, kad Jungtinės Valstijos bet kokią Šiaurės Korėjos ataką atrems „triuškinančiu ir efektyviu“ atsaku.

Šis jo pareiškimas pasirodė po to, kai vienas Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnas perspėjo, kad režimas neketina mažinti savo raketų programos, pažadėjo, kad kas savaitę bus rengiami bandymai, ir pagrasino „visapusišku karu“, jeigu JAV imsis kokių nors veiksmų prieš Pchenjaną.

Prieš nuvykdamas į Australiją D.Trumpo pavaduotojas apsilankė Pietų Korėjoje ir Japonijoje, dar kartą patikinti sąjungininkų, nerimaujančių dėl spartėjančios Pchenjano raketų programos