Nyderlandų premjero Marko Ruttes teigimu, ES reikia, kad narės per „Brexit“ derybas veiktų kartu, ir, anot politiko, visi yra suinteresuoti vienybe.

„Mums, kaip 27 šalims, reikės vieningos pozicijos su vienu derybininku, dirbsiančiu visų mūsų vardu“, – po pokalbių Hagoje su Airijos premjeru Enda Kenny ir Danijos premjeru Larsu Lokke Rasmussenu sakė Nyderlandų premjeras.

Likusios 27 ES valstybės narės balandžio 29 dieną vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) viršūnių susitikime turės patvirtinti EVT pirmininko Donaldas Tuskas derybų nurodymus.

„Mūsų šalys galimai pateks į labiausiai „Brexit“ paveiktų šalių grupę. Reikia kiek įmanoma labiau sumažinti „Brexit“ žalą ir kurti naujus darbo santykius“, – per bendrą spaudos konferenciją sakė L. Lokke Rasmusenas.

Danija, Airija ir Nyderlandai – visos trys stipriai priklauso nuo prekybos su Didžiąja Britanija. Nyderlandų vyriausybės ekspertų grupė pernai prieš Didžiosios Britanijos referendumą dėl narystės ES įspėjo, kad „Brexit“ Nyderlandams gali reikšti tai, kad iki 2030 metų 1,2 proc. sumažės šalies bendrasis vidaus produktas (BVP), o prekybos nuostoliai sieks 10 mlrd. eurų.

Nyderlandų premjeras, kaip opiausius derybų klausimus įvardino Didžiojoje Britanijoje gyvenančių ES piliečių statusą, šioje šalyje įsikūrusį Europos verslą, potencialią Didžiosios Britanijos „Brexit“ „sąskaitą“ ir sienų klausimus. Airija taip pat itin sunerimusi dėl sienų klausimo, nes šiaurėje šalis turi bendrą sieną su Didžiąja Britanija.