JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija anksčiau šį mėnesį dėl įtariamos cheminės atakos, įvykdytos sukilėlių kontroliuojamame mieste, smogė vienai Sirijos oro pajėgų bazei.

„Esmė ta, jog tarptautinė bendrija negali turėti abejonių, kad Sirija pasiliko cheminių ginklų, pažeisdama savo susitarimus ir pareiškimą, kad pašalino juos visus“, – sakė J.Mattisas.

„Tai Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas ir jo reikės imtis diplomatiškai, ir jie pasielgtų neapgalvotai, jeigu bandytų vėl panaudoti kokius nors (cheminius ginklus). Mes tai labai aiškiai parodėme savo smūgiu“, – sakė jis.

Izraelis įvertino, kad B.al Assado režimas tebeturi „kelias tonas“ cheminių ginklų, patvirtino vienas kariškių pareigūnas.

Rusijos remiamas B.al Assadas griežtai neigė įtarimus, kad jo pajėgos balandžio 4 dieną panaudojo cheminį ginklą prieš sukilėlių kontroliuojamą Chan Šheichūno miestą, ir pavadino tai „100 proc. klastote“.

Jis ne kartą sakė, jog jo pajėgos 2013 metais pagal susitarimą, kuriam tarpininkavo Rusija, perdavė visas cheminio ginklo atsargas, kad išvengtų JAV karinių veiksmų, kuriais buvo grasinama.

Vėliau šis susitarimas buvo įtvirtintas JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje.